“Smart City Koncept” pametnim rješenjima do održivog grada

Pametnim rješenjima do održivog grada, “Smart City Koncept” naziv je radionice koja je održana u hotelu “Orion” u Ormanici.

Na ovoj radionici predstavnicima javnog i privrednog sektora iz Srebrenika predstavljena su inovativna rješenja energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Uz podsjećanje na dosada realizovane projekte na području Srebrenika poput utopljavanja stambeno poslovnih objekata ili instaliranja kotlane na BIO-masu naglašeno je da BiH ima ogromne potencijale za razvoj kada je riječ o obnovljivim izvorima energije.

O iskustvima zemalja Evropske unije koja bi se mogla realizovati u BiH govorili su predstavnici kompanije “MAGNOLUX” iz Beča.

Gradonačelnik grada Srebrenika Nihad Omerović rekao je kako je ovo veoma bitan događaj za grad Srebrenik, a kao posebno interesantnu oblast kada je u pitanju ovaj projekat izdvojio je instaliranje LED rasvjetnih tijela ulične rasvjete.

Istraživanja koja su vođena u dvogodišnjem periodu ukazuju da se na održavanje postojećih sistema javne rasvjete izdvajaju sredstva iz gradskog budžeta u iznosu oko 35 hiljada maraka. Implementacijom projekata LED rasvjete taj iznos bi se znatno smanjio istakao je gradonačelnik Omerović.

Detaljnije o radionici pogledajte u našem TV prilogu:

Komentari

Komentariši