U posjeti Prvoj osnovnoj školi Srebrenik povodom 5. oktobra – Svjetskog dana učitelja (VIDEO)

Posao učitelja je uvijek bio važan, ali u današnjem svijetu velikih i brzih promjena posao učitelja važniji je nego ikada. Dobar učitelj ne prenosi na djecu samo znanje nego i životne vrijednosti.

5. oktobar se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan učitelja te sa tim povodom smo i mi posjetili “Prvu osnovnu školu” Srebrenik gdje smo čuli dosta zanimljivih priča.

Prvu OŠ Srebrenik pohađa 804 učenika u redovnoj i 135 učenika u odjeljenju Osnovne muzičke škole. Da učitelji, nastavnici i menadžment ove škole obavljaju odličan posao pokazuju i brojni projekti i manifestacije koje je ova obrazovna ustanova organizovala ali i nagrade koje su osvojili na raznim takmičenjima znanja.

“Biti na čelu ove obrazovne institucije je izuzetna čast ali i velika odgovornost.”, rekao nam je direktor Prve OŠ Srebrenik Haris Mehmedović .

Nakon razgovora sa direktorom Mehmedovićem, odlučili smo zaviriti malo i u učionice. Iako smo im prekinuli omiljeni čas, nisu nam zamjerili. Dočekali su nas široki osmjesi, radoznali pogledi i poneko pitanje prvačiča učiteljice Maide Muratović. I mi smo imali par pitanja za njih a pored odgovora dobili smo i poneku recitaciju.

Pravi učitelj djecu oblikuje u ljude na kojima će jednoga dana ostati svijet. Zato s pravom možemo reći da učitelji zaista mijenjaju svijet, a na to itekako treba biti ponosan.

“Raditi sa djecom nije uvijek jednostavno ali kada volite svoj posao, volite djecu sve je mnogo lakše.” kaže nam učiteljica Maida Muratović.

Ostavili smo učiteljicu Maidu i njenih 29 učenika da nastave tamo gdje smo ih prekinuli a mi smo produžili do nešto starijih, učenika drugog razreda učiteljice Adise Čekić, koji su nam se pohvalili da imaju najbolju učiteljicu u školi.

Biti učitelj mnogo je više od običnog zanimanja. Učiteljski posao je odgovoran, težak, ali i isto vrijeme i najljepši poziv jer učitelj je djeci prijatelj, moralni stup, oslonac i podrška.

Neki od najranijeg životnog doba znaju da će kad porastu biti učitelj ili učiteljica. Učiteljica Adisa Čekić kaže da se za ovaj poziv odlučila prvenstveno zbog toga što voli kreativne poslove a posao učiteljice to svakako jeste.

Učenici IIb razreda ispratili su nas posebnom čestitkom za Svjetski dan učitelja:

Svim učiteljima i prosvjetnim radnicima želimo sretan 5. oktobar, Svjetski dan učitelja.

Komentari

Komentariši