Šimo Ešić – 50. godina umjetničkog rada

Šimo Ešić ugledni je književnik i jedan od najpoznatijih bh. dječjih pjesnika čija su djela i danas obavezan dio školskih lektira.

Knjige je zavolio vrlo rano, a kako je jednom prilikom i sam rekao, nije ni imao izbora. Nisu imali radio, a televizor je prvi put vidio tek kad je bio osmi razred osnovne škole pa su knjige bile njegov jedini prozor u svijet.

Cijeli svoj život posvetio je djeci i radu s djecom, a svojim književnim djelom i kulturnim angažmanom godinama doprinosi razvoju i afirmaciji dječje književnosti u BiH i regiji. Njegova djela zastupljena su na svim kontinentima, prevođena su na brojne strane jezike, tvorac je najznačajnijeg festivala dječje književnosti “Vezeni most” a uz jubilej, 50 godina spisateljskog rada, stigla je i vijest da je po drugi put nominovan za najprestižniju svjetsku nagradu za dječju književnost, Astrid Lindgren.

Sa ovim istaknutim tuzlanskim književnikom razgovarali smo neposredno pred književno veče koje je organizovano u Centru za kulturu i informisanje u Srebreniku.

U prijatnom razgovoru vrijeme je prosto proletjelo zbog čega je veče sa omiljenim pjesnikom kasnilo ali su naši sugrađani u prepunoj Plavoj sali Centra za kulturu i informisanje strpljivo čekali jer znali su da će se čekanje isplatiti i da će ovo biti prijateno, zanimljivo i nadasve korisno veče.

Profesor Zejćir Hasić, koji je ove večeri bio u ulozi promotora Ešićevog jubileja, istakao je da su djeca najvrijedniji, najljepši, najčistiji čitaoci i isto takve duše i za njih je najljepše pisati

U realizaciji programa učestvovali su učenici Prve i Druge OŠ Srebrenik, OŠ Rapatnica i Mješovite srednje škole Srebrenik. Recitujući Ešićeve stihove, prisutnima su vratili uspomene na neka ljepša i bezbrižnija vremena a samom pjesniku izmamili su i suze i to pjesmom o Srebreniku, još jednim u nizu njegovih autorskih djela. Nizali su se tako stihovi iz pet decenija umjetničkog rada Šime Ešića.

Pred kraj ove prijatne književne večeri učenici su Ešiću uručili i prigodne poklone te mu još jednom čestitali jubilej.

Književno veče završeno je sevdalinkom “Zapjevala sojka ptica” koju su učenici pripremili za dragog gosta. A i kako bi drugačije nego pjesmom u gradu koji je nadaleko poznat upravo po pjevačkim talentima.

Neki kažu da Šimo Ešić drži regionalni rekord od nekoliko desetina hiljada potpisanih knjiga čitaocima. Koliko ima istine u tome ne znamo ali smo sigurni da je toj impozantnoj brojci dodao još nekoliko stotina potpisanih knjiga u Srebreniku.

Kako je upriličena manifestacija pogledajte u našem videu:

Komentari

Komentariši