Privrednici iz Srebrenika i Portoroža već 16. godina grade neraskidive veze

Sjetimo se jednog po svemu posebnog druženja privrednika na relaciji Kopar, Potrorož – Srebrenik, kada su srebrenički privrednici ugostili svoje, sada već prijatelje. Sada je došao red i na uzvratnu posjetu. Tako se jedan vikend, sredinom oktobra, oko 20 privrednika iz Srebrenika zaputilo put Slovenije, a tu se našla i naša kamera.

Put je brzo i ugodno prošao do Kaštela gdje ih je dočekao Dragan Tadić, po rođenju srebreničanin koji već dugi niz godina radi i živi u Hrvatskoj i Sloveniji. Dragana ćemo nazvati jednim od glavnih krivaca za ovakva, kako smo ih nazvali, međudržavna prijateljstva.

Nakon ugodnog druženja i poneke čaše domaćeg vina, ekipa se uputila u Sloveniju, tačnije u Portorož. Postjetili su Koštabonu, naselje u Slovenskom djelu Istre u općini Koper, nekada strateški važnu rimsku utvrdu.

Nakon obilaska utvrde, domaćini su se pobrinuli za dobar roštilj i malvaziju po kojoj je zapravo Istra i poznata.

Ova druženja podrazumijevaju i natjecanje u nekoliko sportskih disciplina. Ovoga puta, bosanska ekipa bila je nadmoćnija u svim sportovima uključujući i boćanje.

U fudbalu je bh tim pobijedio sa 2:1, u odbojci 2:0, a u staroj grčkoj disciplini “kamena sa ramena” BiH je bila bolja za ukupno 2 metra i 40 centimetara. U boćanju je neočekivano također pobijedila bh ekipa. Domaćini nisu dugo tugovali zbog rezultata jer se i dalje hvale kada su prije nekoliko godina imali sličan uspijeh na bh terenu.

Zdenko Završnik je u ime domaćina imao riječi hvale za goste iz Srebrenika. Kaže kako je druženje na prvom mjestu, a sportski rezultat nije bitan.

Izet DŽanić privrednik iz Srebrenika je jedan od inicijatora ovih druženja. Kaže kako ovu tradiciju treba prenijeti i na mlađe privrednike.

Dosta smijeha na obje strane, pošalice, zanimljive anegdote, to je zapravo pravi uspjeh, a sportski rezultati će ostati samo na razini statistike.

Dan se završio u obližnjoj gostioni uz sevdalinke i vino.

Epilog je: još novih poznanstava i prijateljstava koja se čuvaju i grade već 16 godina.

Komentari

Komentariši