Salkić nakon 11 pogodaka: Čeliću treba i treći golman (VIDEO)

Adnan Salkić preko noći je postao poznat. Zahvaljujući 11 golova postignutih u nedjeljnoj utakmici Druge lige Sjever Federacije BiH između Seone i Čelića brzo se našao na gotovo svim naslovnicama u domaćim medijima.

Iako se radi o nižem rangu, postići svih 11 pogodaka na bilo kojem nivou takmičenja je prava rijetkost, ali i umijeće. Napadač Seone se pobrinuo da njegovo dostignuće ostane upisano u historiji bh. fudbala, jer u zvaničnoj fudbalskoj utakmici do sada to niko nije uradio u cijeloj Bosni i Hercegovini. Inače, FK Seona je trenutni lider u ovom trećem po rangu takmičenju bh. fudbala i na dobrom je putu da se plasira u viši rang.

Fudbalski klub Seona je na svom terenu savladao FK Čelić rezultatom 11:0, što i nije toliko čudno s obzirom da se radi o duelu lidera i relativno slabog protivnika, ali jeste činjenica da je svih 11 golova postigao isti igrač. Fudbaler drugoligaša iz Federacije BiH Adnan Salkić ušao je u historiju bh. ali i svjetskog fudbala.

Ta utakmica je najuspješnija utakmica u mojoj karijeri… Mogu slobodno da kažem da u mojoj skromnoj karijeri nisam zamišljao da mogu ovako nešto da uradim… u tom trenutku nisam ni brojao golove, drugi su brojali… Mogu samo da kažem da sam ponosan na svoje suigrače koji su mi omogućili da ponesem epitet igrača sezone“, rekao je Salkić za Tatabrada.tv., te dodao kako nije znao za trenutni rekord od 16 golova u jednom meču.

Zvanično, rekord sa najviše pogodaka na jednom fudbalskom meču, čak 16, drži Stefan Saniso koji je to učinio na meču francuskog kupa 1942. godine.
Prema dostupnim podacima koji obuhvataju najviši rang takmičenja u svjetskim ligama i takmičenjima profesionalnih fudbalera samo još jedan fudbaler, Džon Petri iz Arbrouta je postigao 13 golova na utakmici škotskog kupa protiv Bon Akorda koju je njegov tim dobio 36:0. Zanimljivo, Salkić je nadmašio i legendardnog brazilskog fudbalera Pelea. Santos je 21. aprila 1964. godine savladao Botafogo istim rezultatom kao Seona goste iz Čelića – 11:0, a Pele je tada postigao “samo“ osam golova.

Salkićev rekord od 11 postignutih golova zasjenio je i nekoliko rekorda u evropskim ligama, a njegove rekorde uspjela je vidjeti samo nekolicina navijača. Za sljedeću utakmicu protiv Odžaka, Salkić je svojim navijačima poručio da prisustvuju još jednoj pobjedi Seone: “Poručio bih prije svega našim navijačima da dođu u nedjelju, kada igramo utakmicu pretposljednjeg kola sa ekipom Odžaka, da budu naš 12. igrač i da uživaju u utakmici sa nadom da ćemo mi pobijediti i ostati na prvoj poziciji tabele Druge lige FBiH Sjever.”

Što se duela protiv Čelića tiče, Salkić, koji inače radi kao profesor Tjelesnog i zdravstvenog odgoja u jednoj školi u Srebreniku, mrežu gostiju pogađao je od 3. do 86. minuta, 10 golova postigao je iz igre, a jedan sa 11 metara. U razgovoru za Tatabrada.tv je rekao kako su ga njegovi učenici u školi dočekali gromoglasnim aplauzom.
Kako se razvila ljubav prema fudbalu, kada je počeo sa svojim prvim treninzima, ko su mu uzori od poznatih svjetskih fudbalera, a ko najzahtjevniji protivnik, te šta bi poručio mladima koji se žele baviti fudbalom, otkrio nam je Salkić u razgovoru za televiziju Tatabrada.

Cijeli intervju sa najboljim strijelcem Druge lige FBiH Sjever pogledajte u videu ispod.


Komentari

Komentariši