Gračanica: Posljednji vašar u godini i ovog puta okupio brojne posjetioce (VIDEO)

Tradicionalni 119. po redu Gračanički vašar i ovoga puta je okupio brojne posjetioce iz raznih krajeva BiH i regiona. Dane trgovine i druženja tradicionalno prati bogata gastro ponuda, koju čine slatkiši sa neizbježnom halvom, specijaliteti sa roštilja i ražnja, i suhomesnati proizvodi, dok je najposjećeniji dio manifestacije veliki zabavni park u kojem se okuplja mlađa populacija.
Kao i svake godine, vašar je organizovan na lokacijama Centar, Zelena pijaca i Sajmište u Gračanici. Na pomenutim lokacijama se nalaze na stotine štandova na kojima se mogu kupiti razni proizvodi, “od igle do lokomotive”.

Bosanski vašari su uvijek bili „čuvar od zaborava“ bosanske tradicije, kulture i identiteta. Od sjevernih, pa preko centralnih do južnih krajeva Bosne i Hercegovine, održavaju se brojni vašari sa dugom tradicijom. Jedan od njih je i ovaj vašar, koji predstavlja jedno od rijetkih mjesta gdje možemo vidjeti i kupiti tradicionalne bosanske rukotvorine kao što su  proizvodi od čiste vune, drveta i bakra, kovački i grnčarski proizvodi. 

Gračanički vašar je  prepoznatljiv i po tome što je to posljednji vašar u BiH u kalendarskoj godini. Svake jeseni Gračanica, ali i posjetioci iz raznih krajeva BIH, tri dana žive u znaku tradicionalnog vašara. 

Djelić atmosfere sa vašara donosimo u videu ispod. 

Komentari

Komentariši