12-godišnja Naida priprema drugu knjigu (VIDEO)

Naida Turković je naizgled kao i svaka druga djevojčica. Po povratku iz škole Naida obavlja uobičajne aktivnosti. Odlaže torbu, rasprema se, pere ruke i sjeda za stol, ali umjesto mobitela, Naida u ruke uzima papir i olovku. Njena ljubav prema pisanoj riječi, zagonetkama, pričama i pjesmi je ono što je izdvaja od ostalih.

Naida Turković je učenica šestog razreda Prve osnovne škole u Srebreniku, a svoju knjigu “Šareni svijet malih zagonetki, priča i pjesmica”, Naida je objavila sa 10 godina.

Njena majka Šuhra Turković je za televiziju Tatabrada rekla kako je Naida kao i svako drugo dijete, a da se bavi pisanjem primjetila je slučajno.

“Naida kao dijete je kao i sva ostala djeca, a drugačija je po tome što voli da piše, crta, voli prirodu. Kao i sva druga djeca i ona ima svoje nestašluke”, kaže Šuhra i dodaje kako ona, kao majka nije znala da Naida piše. Ona je prije mene ustajala svako jutro. Ustane u šest i nađem je za stolom da piše. Priđem joj i pitam je šta piše i zašto piše. Onda je ona meni jednom prilikom i pokazala. Ja kad sam to pročitala, pomislila sam pričice kao pričice, dok nisam te pričice pokazala njenoj učiteljici Sabini Memić.”

U stvaralaštvu ove djevojčice prepoznajemo ambijent naše sredine, sredine koja nas okružuje, i u kojoj odrastamo. Topao dom u kojem je brižan otac, nana ali i učiteljica, pačići i mačići, neiscrpan su rudnik za Naidu. Njen talenat je prepoznao i bivši general armije BiH Jovan Divjak, koji je mladoj autorici napisao pismo.

Naidina najveća podrška u životu su njeni roditelji, Zijad i Šuhra Turković, ali i njena mlađa sestra koja je samo za našu televiziju Tatabrada izrecitovala Naidinu pjesmicu Pačići.

Posebnu zahvalnost mlada autorica je iskazala svojoj učiteljici Sabini Memić, koja je prepoznala njen talenat ali i razrednoj profesorici Edisi Muratović.

Šareni leptir u dječijoj igri mašte i snova, Naida Turković je primjer svima nama. Znatiželja, upornost ali i talent za pisanje, samo su neke od osobina koje krase ovu mladu djevojčicu. Naida trenutno priprema svoju drugu knjigu. Kako usklađuje pisanje sa školskim obavezama, kako izgleda njena rutina pisanja te šta će se naći u drugoj knjizi, pogledajte u našem videu ispod.

Komentari

Komentariši