Lukavac: Porodica Čvorak desetljećima njeguje tradiciju spravljanja vrhunskih rakija (VIDEO)

Kačara. Kuća iz austrougarskog doba dom je porodice Čvorak koja već duži niz godina proizvodi vrhunsku rakiju.

Ova kuća, kako nam kaže Marija Čvorak, sa ceste izgleda kao mala kućica, ali zapravo njena veličina i posebnost se vidi tek sa druge strane. Pažnju plijene njeni zidovi od pečene crvene cigle koji su utvrđeni drvenim gredama. Za vrijeme austrougarskog doba ova zgrada je bila destilerija odakle su se žestice izvozile pomoću uskotračne pruge koja se nalazila tik uz ovu kuću.

Tu je sada dom Ljubomira i Marije Čvorak, njihove djece Njegoša i Sonje, koji su i ove godine okupili prijatelje oko kazana.

Od pečenja rakije se ovdje svake godine napravi svojevrsni event, na koji je ove godine prispjela i kamera tatabrada.tv

Njegoš Čvorak je već neko vrijeme u Austriji. Po struci je ljekar, odnosno ortopedski hirurg, a po hobiju, kako nam kaže, strastveni kazandžija.

Način na koji on spravlja rakiju se razlikuje od standardnog pristupa i kako kaže, mnogo pažnje posvećuje kvaliteti sirovina ali i detaljima pečenja, što mu u konačnici donosi i zlatne medalje na sajmovima.

Zlatnu medalju na prošlogodišnjem sajmu šljive u Gradačcu je upravo odnijela šljivovica iz ovog podruma koja je “odležala” 20 godina.

Receptura spravljanja rakije kod Čvoraka se prenosi sa generacije na generaciju. Njegošev otac Ljubo Čvorak sa suprugom Marijom već duži niz godina spravlja različite rakije. Kleka i orahovača su neke od njih koje služe i svojim gostima u gostionici na Jahorini.

dr. Njegoš Čvorak

“Nema posebne recepture osim odvajanja velike pažnje na sve segmente spravljanja rakija, od izbora vrste voća, preko ukomljavanja pa do pečenja. O svemu se mora voditi briga kako bi dobili vrhunsku rakiju,” govori Njegoš.

Šta reći osim živjeli i uzdravlje!

Komentari

Komentariši