20. novembar/Međunarodni dan dječjih prava obilježen i u Srebreniku: “Hajde svijete budi dijete” (VIDEO)

Postoje mala bića, ali veliki ljudi koji svojim rođenjem učine svijet ljepšim mjestom za život. Riječ je o djeci, našim najmlađim članovima društva.

Sve osobe ustavom imaju zagarantovana prava i slobode, neovisno o tome ko su, šta su, odakle su i kakvi su. Iako neki ponekad zaboravljaju koja su prava djece, oni baš poput odraslih imaju jednaka prava i slobode.

Baš iz razloga što neki nažalost zaboravljaju na djecu, 20. novembra obilježava se Međunarodni dan dječjih prava. Kako ne bismo zaboravili na prava djece, upravo u novembru svake godine održava se niz aktivnosti i manifestacija koje podsjećaju na prava djece.

Upravo tim povodom dan prava djeteta obilježen je u svim osnovnim školama na području grada Srebrenika.

Istim povodom su i učenici Prve osnovne škole Srebrenik odlučili defileom kroz grad nositi transparente i uzvikivati svoja prava. Nakon defilea, učenici Prve osnovne škole su priredili u Domu kulture u Srebreniku i prigodan program povodom Festivala dječijih prava pod sloganom “Hajde svijete budi dijete”.

Ovo je drugi po redu Festival dječijih prava u organizaciji Prve osnovne škole Srebrenik. 

Međunarodni dan dječijih prava obilježili su i učenici O.Š Rapatnica debatom na temu “Prava muškog i ženskog djeteta su ravnopravna”
Debatovali su učenici Osnovne škole Rapatnica i učenici Prve osnovne škole Srebrenik. Prisutni su imali priliku da čuju zanimljive argumente o položaju djece u BiH kao i u svijetu. Zaključak debate je da prava djece nemaju rok trajanja. Ona su univerzalna i svevremenska.

Nakon defilea i debate, učenici su mogli prisustvovati radionici “Srce za djecu”,u prostorijama Prve osnovne škole Srebrenik, koju su organizovali uposleni u saradnji sa Udruženjem za djecu oboljelu od malignih bolesti.

Dan dječijih prava je odabran za 20 novembar, zbog toga što je 1959. godine upravo na taj dan od strane Generalne skupštine Ujedinjenih naroda usvojena Deklaracija o pravima djeteta, dok je 1989., točno 30 godina kasnije usvojena i Konvencija o pravima djeteta.

Iako se vremena mijenjaju, a s njima i uvjeti života, ono što se nikada neće promijeniti to je potreba da zaštitimo one kojima je naša pomoć najpotrebnija, stoga i vi 20. novembra učinite neko dobro djelo. Posvetite djeci par minuta i osvijestite ih da i ona itekako imaju svoja prava.


Kako je sve to izgledalo na Festivalu dječijih prava ali i debate i radionice pogledajte u videu. 

Komentari

Komentariši