Radnici JKP “9. Septembar” istrajni u odluci da 27.11. stupe u generalni štrajk (VIDEO)

Radnici JKP “9. Septembar” d.d.u Srebreniku su za 27. novembar najavili stupanje u generalni štrajk. Kako su naveli za televiziju Tatabrada, razlozi stupanja u generalni štrajk su: katastrofalno stanje u kojem se nalaze izvršni radnici, zatim nepoštovanje zakona, otvoreni i skriveni mobing te nezakonito upošljavanje nepotrebnih radnika u administraciji, čime se direktno ugrožava opstanak preduzeća i stvara slika lošeg poslovanja.

“Sredstva za rad su katastrofalna, praktično da nemamo s čime ni raditi. S time su upoznati i građani Srebrenika, koji se svakodnevno žale.”– rekao je Mustafa Buljubašić, predsjednik sindikalne organizacije.

Članovi ove sindiklane organizacije, njih 42 od 58 uposlenih u ovom preduzeću, odluku u stupanju u generalni štrajk donijeli su jednoglasno prije nekoliko dana na sastanku sindikalne organizacije, a nakon što je prethodno u krugu firme održan i štrajk upozorenja koji nije donio nikakve rezultate. .

Prema riječima Midhata Suljkanovića, uposlenika JKP “9. Septembar” d.d., do štrajka bi inače došlo, zbog nagomilanih problema unutar preduzeća

Osnovni problem je taj što će za otprilike sedam do deset dana doći do blokade računa, zato što firma duguje prema tužiocima oko 500 000 KM. Nakon blokade računa, neće biti ni plate i nijedan radnik više neće imati snage da dođe na posao i da radi.”– rekao je Suljkanović za Tatabrada.tv.

Kontaktirali smo i Maksidu Zukić, v.d. direktorica JKP “9. Septembar” d.d. , ali ona nije željela pred kamere.

Pitali smo građane Srebrenika da li su upoznati da su radnici JKP “9. Septembar” d.d. u Srebreniku za 27. novembar najavili su stupanje u generalni štrajk i kako komentarišu cijelu ovu situaciju u spomenutom preduzeću.

U razgovoru za televiziju Tatabradu su nam rekli da su u sindikatu radnika JKP “9. Septembar” d.d.  istrajni u odluci da 27. novembra stupe u generalni štrajk, ukoliko  do tada ne ispune njihove zahtjeve i ukoliko se do tada ne nađe neko rješenje. Tvrde kako će štrajk trajati do daljnjeg, a to znači da će potpuno obustaviti redovne poslove odvoza smeća i čišćenja grada, čije će posljedice će snositi i sami građani Srebrenika koji su i do sada bili uglavnom nezadovoljni uslugama koje pruža ovo preduzeće.

Više o razlozima radnika JKP “9. Septembar” d.d. stupanja u štrajk pogledajte u videu ispod.

Komentari

Komentariši