U Puračiću održana prezentacija knjige “Puračka sofra”

U organizaciji KUD-a “Puračić” u Domu kulture u Puračiću upriličena je promocija dugo očekivane knjige ”Puračka sofra”. O djelu u kojem je objavljeno 60 tradicionalnih recepata jela ovoga kraja govorili su profesori dr.sc. Mirsad Kunić, dr.sc. Midhat Jašić, dr.sc. Enes Kujundžić i mr.sc. Semir Hadžimusić.

Recepte za “Puračku sofru” dale su hanume “veteranke” KUD-a Puračić koje su ujedno i pripremile sva jela sadržana u ovom gastronomskom djelu koja su se mogla i kušati nakon promocije.

Domaćin ovoga događaja i i predsjednik KUD-a Puračić mr.sc. Hazim Osmanović govorio je o detaljima nastanka knjige te o njenom sadržaju
Uz sva tradicionalna jela u knjizi, koja će, kako kaže Osmanović, doživjeti svoje nadopune u budućoj proširenoj verziji, govorio je i o nastanku zanimljivih korica knjige, koje su djelo umjetnika iz Kalesije Adila Mešanovića.

U kulturno-zabavnom dijelu promocije učestvovali su članovi KUD Puračić sa posebno za ovu priliku probranim stihovima pjesama, plesovima i muzikom, a odličnoj atmosferi doprinijele su i “Veteranke” koje su izvele pjesmu “Bosno moja” kao i najmlađi članovi KUD Puračić, “Mališani” koji su izveli tradicionalni ples “Pekarsko kolo”.

Dio tradicije su svakako i stare bosankse sevdalinke a sazlije Ago Salihović i Mujo Vehabović duetskom izvedbom sevdalinke očarali su publiku.

Uz slasna jela i dobru pjesmu nije nedostajalo ni recitacija za šta su se pobrinule članice KUD-a Puračić, Amila i Amra koje su recitovale pjesmu Atife Dolinar-Terzić “Sehara moje majke”.

Ostatak večeri protekao je u veseloj atmosferi tradicionalnog plesa u izvedbi “Mališana” – najmanjih i najmlađih izvođača KUD Puračić, a pored promocije knjige i kulturno-zabavnog programa, upriličena je i izložba tradicionalnih jela, pa su posjetioci mogli uživati u kušanju slasnih jela ovoga kraja.

Kako je sve to izgledalo pogledajte u našem videu:

Komentari

Komentariši