Radnici JKP “9 Septembar” d.d. Srebrenik stupili su u generalni štrajk, kako su najavili prije 15 dana, kada su mirnom šetnjom kroz grad upozorili nadređene na probleme s kojim se suočavaju.

Na press konferenciji održanoj u prostorijama pomenutog preduzeća, radnici su izjavili da odvoz smeća u potpunosti prestaje, te da će odvoz smeća biti nastavljen samo iz ustanova kao što su Doma zdravlja, obdanište, policijska stanica, škole i sl, a biće obezbijeđen i rad gradske toplane.

Generalni štrajk će trajati sve do ispunjenja zahtjeva, a radnici JKP “9 Septembar” d.d. Srebrenik su ponovo predočili svoje konačne zahtjeve:

1. Povećanje plata radnika za najmanje 200 KM.
2. Izrada novog pravilnika o radu i sistematizacija poslova uposlenih.
3. Isplata regresa radnicima za 2019. godinu. 
4. Stvaranje boljih uvjeta rada i nabavka novih materijalno- tehničkih sredstava za rad.
5. Izvršenje adekvatne zaštite na radu za sve radnike u skladu sa potrebama i uslovima rada.

Pored ovih zahtjeva, kao jedno od mogućih rješenja, ponudili su upravi preduzeća sporazum da se svim zaposlenicima isplaćuje prosječna plata u firmi, što bi značilo smanjenje plata Upravi, a povećanje izvršnim radnicima. V.d. direktorica Maksida Zukić kazala je da se taj zahtjev ne može ispuniti jer trenutno nema uporište u zakonu i pravilniku firme.
Za narednu sedmicu najavljena je i tematska sjednica Gradskog vijeća Srebrenik posvećena isključivo problemima ovog komunalnog preduzeća.

Hoće li najavljena sjednica ali i menadžment firme uspjeti iznaći rješenje za problem preduzeća koji se tiče svih građana Srebrenika, ostaje nam da vidimo.

tatabrada

tatabrada

Vidi sve

Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *