“KOMUNALCI” STUPILI U GENERALNI ŠTRAJK: HOĆE LI SREBRENIK BITI ZATRPAN SMEĆEM? (VIDEO)

Radnici JKP “9 Septembar” d.d. Srebrenik stupili su u generalni štrajk, kako su najavili prije 15 dana, kada su mirnom šetnjom kroz grad upozorili nadređene na probleme s kojim se suočavaju.

Na press konferenciji održanoj u prostorijama pomenutog preduzeća, radnici su izjavili da odvoz smeća u potpunosti prestaje, te da će odvoz smeća biti nastavljen samo iz ustanova kao što su Doma zdravlja, obdanište, policijska stanica, škole i sl, a biće obezbijeđen i rad gradske toplane.

Generalni štrajk će trajati sve do ispunjenja zahtjeva, a radnici JKP “9 Septembar” d.d. Srebrenik su ponovo predočili svoje konačne zahtjeve:

1. Povećanje plata radnika za najmanje 200 KM.
2. Izrada novog pravilnika o radu i sistematizacija poslova uposlenih.
3. Isplata regresa radnicima za 2019. godinu. 
4. Stvaranje boljih uvjeta rada i nabavka novih materijalno- tehničkih sredstava za rad.
5. Izvršenje adekvatne zaštite na radu za sve radnike u skladu sa potrebama i uslovima rada.

Pored ovih zahtjeva, kao jedno od mogućih rješenja, ponudili su upravi preduzeća sporazum da se svim zaposlenicima isplaćuje prosječna plata u firmi, što bi značilo smanjenje plata Upravi, a povećanje izvršnim radnicima. V.d. direktorica Maksida Zukić kazala je da se taj zahtjev ne može ispuniti jer trenutno nema uporište u zakonu i pravilniku firme.
Za narednu sedmicu najavljena je i tematska sjednica Gradskog vijeća Srebrenik posvećena isključivo problemima ovog komunalnog preduzeća.

Hoće li najavljena sjednica ali i menadžment firme uspjeti iznaći rješenje za problem preduzeća koji se tiče svih građana Srebrenika, ostaje nam da vidimo.

Komentari

Komentariši