Iz PS Srebrenik upozoravaju na opasnost i kažnjivost upotrebe pirotehnike (VIDEO)

Praznici su nam stigli, a upravo taj period svake godine obilježi upotreba pirotehničkih sredstava čija je prodaja zakonom zabranjena. Kazne za korištenje pirotehničkih sredstava su visoke a posljedice upotrebe mogu biti kobne, stoga se, posebno djeci, ne savjetuje upotreba pirotehnike.

Petarde, vatrometi, dimovi i fontane su dio pirotehničkih sredstava, koje, ukoliko ste planirali koristiti za vrijeme praznika, trebali biste da budete posebno pažljivi, kako ne biste povrijedili ni sebe a ni druge.

Iako je vrijeme praznika, sve se može pretvoriti u noćnu moru. Kako bismo spriječili ozbiljne, nerijetko i stravične posljedice i prizore koje može izazvati korištenje pirotehnike, potrebno je da slušamo savjete stručnih osoba. U Policijskoj stanici Srebrenik i ove godine su pojačane aktivnosti na osiguravanju bezbjednosti građana ovog grada, kada su u pitanju nadolazeći praznici.

Svakako želimo da upozorimo naše sugrađane na posljedice nestručnog rukovanja vatrenim oružjem, eksplozivnim napravama, te raznim pirotehničkim sredstvima. Prema našim podacima sve je veći broj povređivanja, pa i onih težih, naročito kod djece i omladine.” – izjavio je Halid Aličić, stariji narednik PS Srebrenik.

Kada su u pitanju kazne iz MUP-a posebno upozoravaju na zakonsku regulativu u vezi sa upotrebom i korištenjem vatrenog oružja i pirotehničkih sredstava.

“Novčane kazne za nedozvoljeno upotrebu oružja i drugih pirotehničkih sredstava se kreću od 150 do 1 500 KM.”– rekao je narednik Aličić .

Ipak, roditelji, ali i mladi, često zaboravljaju kako ovo može biti vrlo “opasna zabava”, pogotovo za djecu, jer može doći do velikih i trajnih zdravstvenih posljedica.

Iz Mup-a Srebrenik posebno skreću pažnja roditeljima da djeci ne kupuju pirotehnička sredstva te da ih zbog njihove sigurnosti upozore na opasnosti do kojih može doći.

Više o ovoj temi pogledajte u videu ispod.

Komentari

Komentariši