Sve što vas je zanimalo o karateu: Na treningu sa najboljim karatistima Srebrenika (VIDEO)

Karate je sve više poznat kao sport koji djeluje pozitivno na razvoj djeteta. Prvenstveno razvija samopouzdanje. Duže vrijeme bavljenja ovim sportom poboljšava motoričke sposobnosti kao što su; brzina, snaga, koordinacija, ravnoteža i preciznost.

Karate je japanska borilačka vještina. Originalno značenje riječi “karate” je prazna šaka što znači da se radi o golorukom borenju. Prvobitni način borenja iz kojeg je kasnije nastao karate vježbao se u Kini. Kasnije je taj oblik borenja prenesen na Okinawu koja se danas smatra domovinom karatea.

Ništa ne dolazi samo po sebi, za sve je potreban naporan trening, gdje oni najuporniji mogu steći i majstorska zvanja, tj. postati nosioci crnog pojasa. Da bi postigli takav uspjeh, trebali bi da budete članom jednog karate kluba.

Jedan od najuspješnijih i najtrofejnijih sportskih kolektiva na području grada Srebrenik, ali i među najuspješnijim klubovima Karate saveza FBiH je Karate klub “1. Mart”. Od svog osnivanja pa do danas takmičari ovog kluba su na takmičenjima u BiH i inostranstvu osvojili preko 2.000 medalja, a posebno treba istaći medalje sa Balkanskih prvenstava.

Šta je karate uistinu, a po čemu se razlikuju kate i borbe i zašto su se baš odlučili za karate, reći će nam osvajači medalja na Balkanskom prvenstvu, kao i njihovi treneri.

Atmosferu sa treninga KK 1.Mart donosimo u videu ispod.

Komentari

Komentariši