Alarmantna situacija u TK zbog aerozagađenja: Ima li rješenja? (VIDEO)

Smog, magla , slaba vidljivost, gotovo je nemoguće vidjeti tri-četiri metra ispred sebe. Srebrenik je i danas u magli i smogu, ali ipak bolje kvalitete zraka nego u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine.
U Sarajevu, Zenici, Tuzli, ali i drugim gradovim širom BiH kvalitet zraka oscilira od opasnog , vrlo nezdravog do nezdravog za osjetljive grupe.

Građani Bosne i Hercegovine svake godine se susreću sa problemom zagađenja zraka koji eskalira u zimskim mjesecima. Iako vladajuća struktura svake godine u isto vrijeme obećava rješenja ovoga gorućeg problema, koji donosi i zdravstvene poteškoće, zagađenost ne jenjava.

Tokom zimskih mjeseci uobičajena je pojava smanjene kvalitete zraka zbog povećanja koncentracije lebdećih čestica u zraku. Uzroci su brojni; veći broj kućnih i industrijskih ložišta, cestovni promet, vremenski uvjeti i sl. Osjetljivim skupinama građana se savjetuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku.

Zbog enormnog zagađenja zraka u Klinici za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli drastično je povećan broj hospitaliziranih pacijenata s respiratornim oboljenjima. Najviše ih je s područja Tuzle, Lukavca i Živinica, inače najzagađenijih sredina u Tuzlanskom kantonu. Alarmantan je i podatak da se svake godine povećava broje novorođene djece sa dijagnozom bronhitisa.

Dok u cilju smanjenja aerozagađenja, građani očekuju hitne reakcije kantonalne vlasti u čijoj je nadležnosti oblast zaštite okoliša, Vlada TK je tek nedavno donijela Odluku o imenovanju članova Koordinacionog tijela za praćenje kvaliteta zraka i predlaganje mjera za poboljšanje stanja.

Iz Centra za ekologiju i energiju, koji se niz godina bore protiv zagađenosti, navode kako značajnijih pomaka po pitanju kvaliteta zraka u odnosu na ostale godine nema.

“Kada upoređujemo kvalitet zraka u prethodnim godinama i u ovoj, nije došlo do pogoršanja, bilo je loše i ostalo loše. Međutim, malih pomaka ima, ali ti su pomaci nedovoljni, jer i dalje imamo zagađen zrak i opasnu situaciju po stanovništvo“, izjavila je direktorica CEE Džemila Agić za našu televiziju.

Više o ovoj temi saznajte u videu ispod.

Komentari

Komentariši