Podrška za poljoprivrednike i male biznise: Potpisan ugovor između MIBOSPO-a i EBRD-a (VIDEO)

Predstavnici mikrokreditne fondacije MI-BOSPO I Evropske banke za obnovu i razvoj, potpisali su u Tuzli ugovor vrijedan 3 miliona maraka.

Ugovor su potpisali Manuela Naessl, šefica Ureda EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) u BiH i Safet Husić, direktor mikrokreditne fondacije MI-BOSPO.

Kreditna sredstva u iznosu od 3 miliona KM, koja je EBRD odobrio MI-BOSPO-u namijenjena su za podršku različitim malim i mikro biznisima, posebno onima koja vode žene, naročito aktivnim u oblasti poljoprivrede.

‘Sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj imamo dugogodišnju saradnju koja traje još od 2007. godine, na koju smo jako ponosni, jer EBRD je velika institucija koja posluje isključivo sa organizacijama, koje imaju najbolje poslovne prakse, a što u konačnici potvrđuje i kvalitet MI-BOSPO-a’, izjavio je direktor Husić.

Sredstva EBRD-a će omogućiti MI-BOSPO-u da proširi i osigura više kreditnih sredstava za lokalne i regionalne poduzetnike s potencijalom rasta.

Pristup finansijama i dalje je prepreka mnogim malim kompanijama u Bosni i Hercegovini i pored toga što čine okosnicu ekonomije zemlje. Istovremeno, MI-BOSPO vjeruje da će nastavak saradnje sa EBRD-em i podrška za razvoj poduzetništva uticati na trend smanjenja odlaska mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, koji će prepoznati mogućnosti kreiranja vlastitih radnih mjesta u svojoj domovini, umjesto traženja bolje budućnosti u zapadnim zemljama.

Komentari

Komentariši