VRTLARIJE: Sve što niste znali o luku

Šta je kuhinja bez luka? U salatama, sendvičima, kuhanjima, prepržen, pohovan…skoro da nema jela koje možemo zamisliti bez luka. Promijeni odnosno poboljša okus svakom jelu ali I najveselijoj kuharici izmami suze. Međutim, suze koje lijemo dok sjeckamo luk nisu uzaludne jer se radi o izuzetno vrijednoj i moćnoj namirnici.

Koliko je vrsta luka, toliko je i varijacija pripreme jela, a vrsni kuhari tačno znaju kada koristiti koju vrstu luka pa tako žuti luk biraju za juhe i variva i umake a dobar je izbor i za karameliziranje. Inače žuti luk ima intenzivan okus dok je sirov, ali tokom kuhanja daje slatku i kremastu notu jelu.

Ljubičasti luk ima pikantnu notu, ali blažu aromu od žutog. Odličan je za sendviče pune okusa, ali i u kombinaciji s ribom ili morskim plodovima a zahvaljujući lijepoj boji koristi se sirov za dekoraciju, u salatama s vrhnjem ili jogurtom.

Crveni, žuti i bijeli luk nazivaju se još lukom za čuvanje jer se mogu dugo čuvati. Crveni je najljući ali je i najslađi među vrstama luka za čuvanje.

Zašto je dobro jesti crveni luk, koje vrste su dugotrajnije, koje ukusnije a koje otpornije na napasnike? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovor u videu ispod. Na ono najvažnije, gdje kupiti sjemenski luk vjerujemo da odgovor već znate ali za one koji ne znaju, u svim Garden centrima: U Srebreniku u mjestu Ćehaje, u Tuzli na Šićkom Brodu i u suterenu Bingo City Centra i u Kalesiji u tržnom centru Belamionix već možete kupiti nekoliko vrsta sjemenskog luka.

Opširnije u videu:

Komentari

Komentariši