Svakog dana novi slučaj oboljenja: Edukacija mladih o raku grlića materice u Srebreniku (VIDEO)

Svakog dana u Bosni i Hercegovini se jednoj ženi otkrije rak grlića materice, a svakog trećeg dana od posljedica ove zloćudne bolesti umre jedna žena u našoj domovini.

U zemljama Evrope svake godine sedmica na kraju januara se obilježava kao Evropska sedmica prevencije raka grlića materice.

I ove godine Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla u saradnji sa studentima Medicinskog fakulteta Tuzla, sprovela je niz aktivnosti na području Tuzlanske regije, a sve u cilju informisanja javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice.

U nizu sadržaja, koji imaju za cilj očuvanje zdravlja žena i prevenciju karcinoma, sprovedena je planska edukacija stanovništva na području Tuzlanskog kantona.

Kroz edukacije javnost se upoznala sa brojnim riziko-faktorima, među kojima su i rano stupanje u seksualne odnose, što je važan faktor rizika za razvoj karcinoma grlića materice. Stoga, osoblje Klinike nastoji djelovati preventivno kroz edukaciju i prosvjećivanje mladih.

Humanitarna akcija “Stop raku grlića materice” predstavlja najmasovniji oblik preventivnog djelovanja u borbi protiv pojave raka kod žena. Do sada su edukacije za mlade bile organizovane u Tuzli, Kalesiji, Teočaku i Kladanju.

Nakon edukacije u Tuzli, akcija “Stop raku grlića materice” se nastavila i u Srebreniku u prostorijama Crvenog križa Srebrenik.

Rak (karcinom) grlića materice je maligni (zloćudni) epitelni tumor lokalizovan na dijelu materice ili u cervikalnom kanalu. Najčešće se javlja kod žena između 35. i 49. godine života.

Najveći faktor rizika za nastanak raka (karcinoma) grlića materice nosi infekcija izazvana određenim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Postoji više od 100 tipova HPV virusa, od kojih devet imaju visok potencijal da izazovu promjene na grliću materice, koje mogu da prerastu u rak (karcinom) grlića materice. Tipovi HPV virusa sa najvećim onkogenim potencijalom su HPV 16 i 18.

Većina žena zaraženih HPV virusom prođe bez ikakvih posljedica. Ozdrave u periodu od 6 do 24 mjeseca, a da i ne znaju da su imale infekciju.

Međutim, kad imuni sistem ne uspije da se oslobodi HPV virusa, rizik za pojavu raka grlića materice raste. Rak grlića materice dolazi bez simptoma. Srećom, prekancerozne promene na grliću materice veoma sporo prerastaju u rak.

Zato je od najvećeg značaja redovno raditi skrining grlića materice, odnosno Papanikolau test (PA test) i kolposkopiju. Cilj PAPA testa je da se promjene na grliću pronađu u fazi u kojoj lako mogu da se otklone. Kada se rak već razvije, tretman postaje teži, a izgledi za uspjeh su manji.

Ipak prema riječima doktora ginekologije i akušerstva Harisa Zukića, evidentno je smanjenje broja oboljenja sa zadnjeg invzivnog stadija na nulti stadij, koji je izlječiv, što je veoma značajna promjena kada je ova bolest u pitanju.

Dr. Zukić kaže kako su zadovoljni današnjom radionicom u Srebreniku i da se nadaju da će se građanke naše države odazvati pozivu preventivnog ginekološkog pregleda, jer je ova bolest, ako se na vrijeme otkrije, potpuno izlječiva.

Bosna i Hercegovina spada u red zemalja koje imaju visoku stopu obolijevanja od karcinoma grlića materice, a jedan od razloga je upravo nedostatak svijesti o bolesti koja se uspješno može preventivno liječiti.

Edukacijama ovog tipa podiže se svijest kod žena o preventivnim ginekološkim pregledima, što je značajno za pravovremeno otkrivanje ove bolesti, koja, na vrijeme otkrivena, je potpuno izlječiva.

Komentari

Komentariši