Stanovi u izgradnji: Useljavanje krajem ove godine?! (VIDEO)

Nakon 25 godina provedenih u neuvjetnim prostorijama izbjegličkog kampa, izbjeglice i socijalno ugrožena lica na području Špionice kod Srebrenika bi uskoro mogli useliti u svoje nove domove.

Polovinom septembra 2018 godine, započela je izgradnja prve zgrade socijalnog stanovanja u Srebreniku, čiji će korisnici će biti izbjeglice i druge socijalno ugrožene osobe koje borave u kolektivnim centrima na području grada Srebrenik.
U čak 62 stana smjestit će se izbjeglice i socijalno ugrožene osobe, koje su boravile u kolektivnim centrima. Nove stambene zgrade se grade na mjestu nekadašnjeg kolektivnog centra u Špionici.

Prema riječima gradonačelnika Srebrenika Nihada Omerovića, ukupna vrijednost projekta stambenog zbrinjavanja raseljenih lica na području grada, pod nazivom „Špionica-067“ iznosi oko 3,5 miliona eura. Sredstva su osigurali Razvojna banka Vijeća Evrope i Grad Srebrenik.

” Prema ugovoru između finansijera i izvodžaća radova planirano je da se do 10 mjeseca 2020. okanačaju svi radovi, kako bi korisnici stambenih jedinica na pomenutom lokalitetu našli svoje mjesto i svoj prostor za življenje i stanovanje.” – rekao je gradonačelnik za našu televiziju.

Pored stambene zgrade u Špionici, gradit će se i stambena zgrada socijalnog stanovanja u srebreničkom naselju Tinja koja će raspolagati sa 21 stanom.
Zgrade socijalnog stanovanja u Srebreniku grade se u sklopu projekta „Zatvaranje kolektivnih centara – CEB-II“ koji se provodi u 45 gradova i općina u BiH, a finansira se sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope. U sklopu ovog projekta izgradit će se 82 stambene zgrade u BiH s ukupno 2.611 stanova, a njegovim završetkom stvorit će se preduvjeti za zatvaranje 121 kolektivnog centra s više od 7.200 prognanika.

Aktuelna problematika stambenog zbrinjavanja prognaničkih porodica i socijalno ugroženih lica na području grada Srebrenik bi uskoro mogao dobiti konačan epilog u ovoj godini.

Komentari

Komentariši