Radionicama o zdravoj prehrani protiv raka: “Jer neke pobjede ne možemo dobiti sami“ (VIDEO)

Svake tri minute jedan mali heroj na svijetu izgubi bitku s rakom.

Prema podacima International Childhood Cancera, više od 300.000 djece do 19 godina u svijetu ima dijagnosticiran neki oblik raka. Njih osam od deset živi u zemljama s niskim ili srednjim standardom, gdje je procent preživljavanja 20 posto.

U Bosni i Hercegovini godišnje oboli blizu 100 djece. Najčešći karcinomi koji se javljaju kod najmlađih pacijenata su karcinom usne i usne šupljine, maligna neoplazma limfoidnog tkiva, digestivnog trakta i kostiju.

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ zajedno sa Klinikom za dječije bolesti UKC Tuzla ove godine organizuje nutricionističku radionicu za roditelje djece oboljele i liječene od raka.
15. februar se ove godine obilježava pod sloganom „Jer neke pobjede ne možemo dobiti sami“.

S obzirom da je ishrana djeteta jedan od najvažnijih segmenata o kojima treba voditi brigu tokom i nakon liječenja u Udruženju su se odlučili da svim roditeljima oboljele i liječene djece ovim tipom radionica uklone dileme oko izbora zdravih namirnica, te im na taj način pomognu da pronađu odgovore.
Više o radionicama ali i Međunarodnom danu obilježavanja borbe protiv raka djece, rekla nam je Atifa Buldić Bešić.

Komentari

Komentariši