VRTLARIJE: Trikovi i ideje za uspješan uzgoj jagoda (VIDEO)

Jagode su najukusnije proljetno voće. Nema tog sladokusca koji može odoljeti slatkom mirisu zrelih jagoda punih arome, sočnom crvenom plodu i prvoj voćki koja na naše veselje dozrijeva u proljeće.

Naravno, ne govorimo o izvansezonskim jagodama koje se mogu naći u trgovinama, nego našim, domaćim, čija sezona počinje u maju, a ovisno o sorti koju uzgajate u vrtu, možete u njima uživati sve do pojave prvog mraza.

Kleri je najrasprostranjenija i najpopluarnija sorta jagode kod nas, a sadnice Kleri jagoda možete kupiti u svim Garden centrima. Uz sadnice jagoda, tu su i sadnice ostalog voća; malina, ribizla, kupina, grožđe itd.

Ali mi ćemo ovaj put o jagodama. Najvažnije od svega je da je njihov uzgoj jednostavan, čak i za početnike. Ako se pravilno posade, ne zahtijevaju puno brige i vrlo će brzo nagraditi vrtlara/vrtlaricu brojnim plodovima.

Najbolje uvjete za rast i razvoj ukusnih plodova pruža humusom bogata i vlažna zemlja, ali treba pripaziti da tlo nije natopljeno vodom. Kako bi se zadržala vlaga u zemlji, nasade jagoda na proljeće malčirajte slamom ili sijenom, time će se i plodovi izdignuti s poda i spriječiti eventualno truljenje. Malč će ujedno i onemogućiti rast korova.

Budući da su jagode dosta podložne gljivičnim bolestima, posebno pepelnici, najbolje je pridržavati se plodoreda i izbjegavati da se novi nasadi jagoda sade na staro mjesto, odnosno tek nakon trogodišnje stanke. Na otvorenom se mogu uzgajati jagode na foliji.

Prednost gajenja na foliji:

  • Sprečava rast korova jer ne propušta svjetlost.
  • Održava fizičku strukturu zemljišta jer sprečava da kiša sabije zemlju.
  • Povećava toplotu i vlažnost zemljišta.
  • Povećava se prinos jagoda za 20 – 30 %.
  • Povećava kvalitet ploda jer je smanjeno truljenje, a boja je intenzivnija.
  • Sprečava truljenje ploda jer isti ne leži na zemlji.
  • Ubrzava sazrijevanje ploda za 3 – 4 dana.
  • Štede se radni sati za uništavanje korova, obradu međuredova, zalivanje jagodnjaka i pri berbi ploda.
    Foliju za jagode također možete kupiti u svim Garden centrima

KLERI je italijanska sorta, veoma popularna u našoj zemlji zbog vrlo ranog sazrijevanja i atraktivnosti ploda. Prinos može da varira od 600 do 900 grama po bokoru. U zaštićenom prostoru prinos je za oko 20% manji nego na otvorenom polju. Sklona je dvorodnosti i dobro se prilagođava različitim sistemima gajenja. To pruža mogućnost uspešnog gajenja i van sezone.

Ravnomjerna gnojidba potrebna je za razvoj kvalitetnih plodova kod svih sorti. Kompost se dodaje za vrijeme sadnje ili u proljeće oko biljaka, te se plitko ukopa u tlo kako se ne bi oštetio korijenov sustav.

Preporuka je da se jagodama osigura puno više prostora s razmakom čak i do 45 centimetara. Jagode su podložne pepelnici ako su gusto posađene.

Kod sadnje obratite pažnju na to da mjesto na kojem se listovi spajaju s korijenjem bude iznad površine zemlje, ali ne previše jer će se presadnica osušiti.
Osim zemlje i redovne dohrane, nasade jagoda treba najkasnije nakon tri godine obnoviti sadnjom novih sadnica. Važno je znati da su jagode trajnice, ali hibridne, kultivirane sorte s vremenom sve slabije rađaju te plodovi postaju sitniji i sve ih je manje.

Za kraj, nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o jagodama:

  • Da li znate da jagode sadrže manje šećera od limuna, uprkos činjenici da su tako slatke.
  • Znate li da Belgija ima muzej posvećen jagodama? U suvenirnici muzeja možete kupiti razne proizvode od jagoda – džemove, sokove pa čak i pivo.
  • Stari Rimljani smatrali su da jagode imaju ljekovita svojstva. Koristili su ih za liječenje raznih bolesti i tegoba kao što su depresija, groznica, bubrežni kamenac, loš zadah i upaljeno grlo.
  • Vjeruje se da jagode smanjuju rizik od bolesti srca i određenih vrsta raka. Jagode sadrže vrlo malo kalorija, a bogate su vitaminima C, B6, K, vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i aminokiselinama.
  • Šest jagoda srednje veličine zadovoljava dnevnu potrebu za vitaminom C.

Ipak najslađe su one jagode koje sami uzgojimo.

U Garden centrima u Srebreniku u mjestu Ćehaje, u Tuzli na Šičkom brodu i u suterenu BCC i u Kalesiji u TC Belamionix možete kupiti sadnice jagoda kao i foliju za jagode ali i sadnice ostalog voća poput ribizli, kupina, borovnica, malina, grožđa itd

Komentari

Komentariši