Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika u Srebreniku (VIDEO)

Jezik je arheologija društvene svijesti naroda, a maternji jezik je neotuđivo pravo svakog pojedinca.

Obilježavanjem Dana maternjeg jezika skrećemo pažnju na važnost učenja svog maternjeg jezika što podrazumijeva njegovanje kulturne i jezičke tradicije pisane na maternjem jeziku. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, kažu lingvisti.

S obzirom na važnost i značaj maternjeg jezika svake godine se 21. februar obilježava kao Međunarodni dan maternjeg jezika, s ciljem očuvanja i razvoja maternjeg jezika, promovisanja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti.
Generalna skupština UNESCO-a proglasila je 1999. godine Dan maternjeg jezika, u znak sjećanja na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Bangladešu, jer su protestvovali zato što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Jedni od rijetkih koji ovaj dan obiljažavaju na poseban način i koji svake godine podsjete na važnost jezika, je Stručni aktiv nastavnika i profesora bosanskog jezika sa područja grada Srebrenika.
Pored stručnog seminara, na kojem su o bitnim temama govorili dr.sc Vedad Spahić, profesor bosanskog jezika; docent i profesor bosanskog jezika i književnosti Bernes Aljukić i profesor bosanskog jezika u JUMSŠ Srebrenik, Sadil Mehmedović, održan je kulturno zabavni program u izvedbi mališana Prve osnovne škole, kao i učenika JUMSŠ Srebrenik.

Kako je protekla manifestacija Dani maternjeg jezika u Srebreniku, pogledajte u videu ispod.

Komentari

Komentariši