VRTLARIJE: Kako do savršenog travnjaka? (VIDEO)

Sigurno ste se već susreli s problemom nejednakog rasta trave i nepodnošljivog korova u uzgoju travnjaka. Sa par jednostavnih savjeta stručnjaka, koje vam prenosimo, saznat ćete na šta treba pripaziti, kako posijati i održavati travnjak i izbjeći greške, koje se često ponavljaju.

Ko ne bi volio uživati u prelijepom travnjaku poput onih engleskih? Uživajte i vi ove godine u zelenom prirodnom prekrivaču! A to je moguće uz par jednostavnih savjeta stručnjaka, ali i uz odgovarajuće sjeme i alate, a sve to možete pronaći u vama najbližem Garden centru u Srebreniku, Tuzli ili Kalesiji.

No, prije nego posadite travu morate pripremiti teren. Za početak uklonite stari travnjak.
Ako je vaš travnjak djelomično kvalitetan, ostavite taj dio, a radite samo na onome s kojim niste zadovoljni. Zapamtite da uzgoj svake biljke ovisi o kvaliteti zemlje na kojoj raste, tako da obogatite zemlju prije nove sadnje. Zato je najbolje da testirate tlo. Da bi nova trava rasla, tj. da bi sjeme niklo i lijepo raslo, zemlja treba imati dobar pH. Poznavanje kiselosti zemlje važno vam je za uzgoj travnjaka, ali i za kompletan vrt. Različite biljke različito podnose pH vrijednosti.

Nakon toga počistite kamenje i pokosite. Važno je da površina na kojoj planirate zasaditi svoj travnjak ostane ravna jer će se na svim udubljenjima zadržavati voda i tu trava neće uspijevati. Tako ni vi nećete biti potpuno zadovoljni s projektom vašeg travnjaka.

Kupite kvalitetno sjeme one trave koja je preporučljiva za vaše podneblje. U Garden centrima možete pronaći parkovsko sjeme trave, univerzalnu travnu smjesu za sportske, ali i za zasjenčane terene.

Kada posijete travu, potrudite se da posijano sjeme prekrijete s laganim prekrivačem zemlje i malo utisnite pa zalijte. Sjeme trave je hrana za mrave i za ptice pa ga možete zaštiti prekrivačem za biljke. Tako ćete zadržati vlažnost zemlje i spriječiti vjetar i ptice ga da odnesu.

Zalijevajte redovno i naravno kosite travu ali pričekajte s prvom košnjom da trava naraste do 10 centimetara i onda je kosilicom odrežite na 5 centimetara. Tako će trava zadržati svoju gustoću i stabilnost. Najbolje je da kosite samo po par centimetara jer ako odrežete travu do dna, gotovo je sigurno da ćete tako omogućiti korovu rast i rasprostranjivanje.

I ne zaboravite da u Garden centrima imate i veliki izbor kosilica, ali i svega ostalog što vam je potrebno, kako za uređenje travnjaka, tako i za ostale radove u vrtu, bašti i domu.

April ili kako bi rekli naši susjedi travanj, pravo je vrijeme da se upoznamo s čarima travnjaka.


Nadamo se da će vaš travnjak biti zelen i gust, ravnomjerno izrastao i da ćete uživati u tom lijepom prirodnom zelenom tepihu. A ako vam je briga o travnjaku previše, onda je za vas umjetna trava, koju također možete kupiti u Garden centrima.

Komentari

Komentariši