Na Dan nezavisnosti svečano otvorena tradiconalna bosanska soba: kredenac, sehara, ćilimi i drugi predmeti iz naše bogate historije (VIDEO)

Bosna i Hercegovina obilježava 28 godina od kada se većina njenih građana na međunarodno priznatom referendumu opredijelila za nezavisnost.

Referendum o nezavisnosti BiH održan je 29. februara i 1. marta 1992., a odazvalo se više od dvije trećine građana, tačnije 64,31 posto. Za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu glasalo je 99,44 posto građana koji su izašli na referendum.

U Srebreniku s posebnom pažnjom, nastoje ukazati na značaj datuma koji se vezuju za BiH, uz isticanje tradicijskih vrijednosti.

Tako je u Mjesnoj zajednici Duboki Potok, u organizaciji Udruženja žena ove mjesne zajednice, upriličeno otvaranje bosanske sobe, prostora koji svojim starinama govori o životu na ovom području.

Nakon intonacije himne i polaganja cvijeća na šehidskom spomen obilježlju, prisutnima su se obratili komandant armije BiH Emin Likić, kao i gradonačelnik grada Srebrenika, Nihad Omerović.

Svi prisutni građani, svečani gosti kao i mediji su zatim pozvani u prostorije zgrade Mjesne zajednice na svečano otvaranje, koje je otvorila Fadila Junuzović, predsjednica Udruženja žena Duboki Potok, nakon svečanog presjecanja vrpce koju su presjekli ministrica nauke i obrazovanja Fahreta Brašnjić i dr. Ibrahim Zukić.

Svi gosti su imali priliku obići sobu koja je namještena na tradicionalan bosanski način uz prigodne predmete kao što su stari kredenac, sehara, ćilimi i drugi predmeti iz naše bogate historije.

Kako je izgledalo svečano otvaranje tradicionalne bosanske sobe u Dubokom Potoku, te šta su čelni ljudi TK-a rekli o ovom bitnom datumu, pogledajte u videu ispod.

Komentari

Komentariši