Priča o najstarijoj brijačnici u TK: Postoji već 150 godina (VIDEO)

Jedina prava brijačnica i frizerski salon za muškarce u Tuzli otvoren je prije 150 godina, a dosad su se smijenile tri generacije vlasnika. Posljednji majstor svog zanata je Salih Mešković koji je za vrijeme proteklog rata besplatno ošišao više od 17.000 vojnika.

Posjetili smo najstariju brijačnicu u Tuzli i njenog vlasnika Saliha Meškovića, koji se kroz razgovor prisjetio vremena kada je 5. septembra 1960. godine upisao zanat.

“Na zanat sam, kao učenik u ovu radnju došao 1960. godine. Imao sam želju još kao dijete da se bavim ovim zanatom. Došao sam kod majstora Osmana Latifagića, najboljeg majstora u Tuzli i on me je primio na zanat”, ispričao nam je Salih Mešković.

Prije 150 godina prvu brijačnicu i frizerski salon za muškarce u Tuzli otvorio je brico Mujka Mešković, potom je njegovu priču naslijedio Osman Latifagić, da bi se na kraju u ovom objektu našao njegov učenik Salih Mešković.

U brijačnici i frizeraju starom 150 godina zabranjeno je pričati o politici, a omiljena tema su im, naravno žene.

Frizer starog kova, Salih Mešković uvijek svoje mušterije dočekuje s osmijehom na licu, a pored vedrog duha, Salih je prepoznatljiv i po pričanju viceva. Koji vic je ispričao za našu televiziju, te šta smo još saznali u razgovoru sa Salihom, pogledajte u videu ispod.

Komentari

Komentariši