Izeta Okić iz Gračanice se nakon infarkta zaljubila u ručni rad (VIDEO)

Ručni radovi dugo su bili tradicionalna djelatnost rezervisana isključivo za žene i njihovu privatnu sferu, kojom su se žene bavile u pauzama od kućanskih poslova. Zahvaljujući različitim tehnikama ručnih radova, žene su ukrašavale kuće, pravile odjeću za djecu, kreirale maštovite poklone, stvarajući tako divnu tradiciju koja sa sobom nosi kako estetsku, tako i emotivnu vrijednost.

Pletenje i heklanje su najčešće tehnike ručnog rada, koje su mahom poznate svim generacijama bh. žena. No, ručni radovi danas za žene predstavljaju mnogo više: formu aktivizma i skretanja pažnje na društvene okolnosti, sredstvo zarade i ekonomskog osnaživanja, pa čak i tehniku prevazilaženja psihičkih trauma.

Da bolest iz osobe ponekad može izvući nešto predivno kazuje nam je priča Izete Okić, koja se bavi kreativnim radom. Izeta je prije 4 godina doživjela je srčani udar. To ju je psihički dotuklo.

Nakon savjeta ljekara, Izeta odlučuje da se aktivira i počne baviti kreativnim radionicama. Odmah se zaljubila u ručni rad i ukrašavanje predmeta, te je počela svakodnevno izrađivati razne rukotvorine.

Izeta izrađuje sve od pletiva, korpice i ćupove od recikliranog papira, ukrasno cvijeće za dekorisanje doma. Pored svega bavi se i plasteničkom proizvodnjom, kao i pčelarstvom.

Do sada je radila sa dekupaž tehnikom, bavila se i keranjem, a u budućem radu planirala je uvesti i neke novine. Dodaje da nema dana u kojem ne pomisli da će predmete koje izrađuje učiniti još ljepšim i praktičnijim, osmisliti neki novi uzorak, ili naučiti neku novu mustru.

Komentari

Komentariši