Reakcije na odluku Vlade FBiH o raspodjeli sredstava (VIDEO)

Odluka Vlade FBiH o raspodjeli 11.200.000 KM općinama i gradovima za borbu protiv koronavirusa i sanaciju posljedica izazvala je burne reakcije i negodovanja. Naime, prema mišljenju javnosti i političara, raspodjela je nelogična i nepravedna jer su neke općine/gradovi dobile mnogo više novca u odnosu na broj stanovnika, koji je bio glavni kriterij pri raspodjeli, dok neki nisu dobili ništa.

Pod pritiskom javnosti odluka je stavljena van snage a novac namijenjen općinama i gradovima preusmjeren je za nabavku medicinske opreme.

Sama odluka je dobra samo ju je trebalo ispoštovati, istakao je u izjavi za radio Studio D i televiziju Tatabrada Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca, jednog od gradova koji je tretiran sa 0 KM.

Sličnog razmišljanja je i gradonačelnik Lukavca Edin Delić koji je u izjavi za radio Studio D i televiziju Tatabrada istakao da je Lukavac ispoštovao sve od rokova do kriterija Vlade FBiH a ipak nije dobio ništa.

Da je Vlada FBiH prekršila svoju odluku mišljenja je i Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle Umjesto da ispravi svoju grešku i sredstva rasporedi u skladu sa kriterijima, Vlada kao da kažnjava kantone, gradove i općine koji su ukazali na nepravdu, kaže Imamović.

Sa 0 KM tretiran je i grad Srebrenik a odmah po objavi informacije o dodijeljenim novčanim sredstvima krenule su i optužbe na račun gradske Uprave, uz navode kako je gradska uprava grada Srebrenika zakasnila sa zahtjevom prema Vladi FBiH.

Kao odgovor, iz Gradske uprave su naveli i javno obznanili hronologiju prijema i slanja dokumentacije, što su, kako kažu, nepobitne činjenice.

Detaljnije u videu:

Komentari

Komentariši