MIZ Srebrenik: Svečanost povodom obilježavanja Lejletu-l-Kadr (VIDEO)

Muslimani u BiH, regiji i svijetu sinoć su posebnim ibadetima i molitvama dočekali mubarek noć Lejletu-l-kadr, noć u kojoj je, vjeruje se, počela objava svete knjige Kur’an.

Kur’an noć Objave naziva “Lejletu-l-kadr”, što znači da je to noć časti, najveće vrijednosti i priznanja, a također je naziva i imenom “Lejletun-mubareke”, noć blagoslova, blagodati, najvećih darova i poklona.
S obzirom na to da se ne precizira kada je tačno noć Kadra u ramazanu, izazov za vjernike je da za njom tragaju. Hadisi poslanika Muhammeda s.a.w.s. jasno ukazuju na to da je noć Lejletu-l-Kadr skrivena u posljednjoj trećini mjeseca ramazana i to u neparnim noćima čije su vrijednosti mnogobrojne i višestruke. U toj noći vjernici upućuju iskrene dove, želje, nade te traže oprost od Uzvišenog Gospodara jer hadisi prenose kako će onom ko provede noć Kadr u ibadetu, biti oprošteni prošli grijesi” i pod čijim okriljem je “spas sve dok zora ne svane”. Prenosi se kako se u toj noći meleci spuštaju u velikom broju tako da njihov broj premašuje broj kamenčića na Zemlji.
U Kur’anskoj suri El-Kadr, koja je posvećena upravo toj noći, za tu noć se kaže da je vrednija od 1.000 mjeseci.

Medžlis Islamske zajednice Srebrenik priredio je prigodan program za odabranu noć Lejletu-l-Kadr u džamiji u Ćehajama.

Komentari

Komentariši