Dok jedni otpuštaju, drugi pomažu pri (samo)zapošljavanju (VIDEO)

Čak 1/3 žena koje žive na selu nikada nije imalo formalno zaposlenje. Pored rada na sezonskim poljoprivrednim poslovima, žene najčešće obavljaju sve kućne poslove same i rade duže od 8 sati dnevno. Posljedica je djelovanja više različitih faktora. Glavni problem je ipak nedostatak raspoloživih radnih mjesta u mjestu u kojem žive, a pored toga što ne mogu da biraju posao mjesta koja se nude ženama su slabo plaćena. Zaposlenje u gradu za neke žene nije opcija, jer bi morale svakodnevno putovati na posao, kao i raditi po smjenama i vikendom, pa bi to teško uskladile sa obavezama prema porodici i brigom o djeci. Neke žene jednostavno više ne mogu da nađu posao, jer nisu konkurentne na tržištu rada.

Ovakva situacija podstakla je mnoge na traganje za alternativnim vidovima zapošljavanja i samozapošljavanja žena.

Porodični Ruralni Edukativni Centar/PREC Živinice osnovan je 2014 godine s ciljem edukacije, stručnog usavršavanja i sticanja vještina za obavljanje poslovnih djelatnosti mladih i odraslih ljudi prvenstveno sa ruralnog područja.
Osnovna misija PREC-a jeste povezivanje porodica i osnaživanje istih u ruralnim sredinama. U PREC-u Živinice organizuju kurseve engleskog jezika i sticanja informatičkog znanja za starije. Pored toga tu su i obuke šivenja, ali i još mnoge druge obuke kojima nastoje pomoći ženama u ruralnim područjima da steknu znanja koja će im pomoći u zaposlenju.

Komentari

Komentariši