Organska proizvodnja povrća u plastenicima porodice Topčagić (VIDEO)

Porodica Topčagić iz Gračanice poznata je po svojim organskim proizvodima. Vlasnica “Topčagić organskih proizvoda” Hazima Topčagić iz Pribave, sela pored Gračanice se sa porodicom na ovaj korak odlučila 2016 godine. Hazima je i predsjednica Udruženja žena Pribava, a na ovaj korak se odlučila jer je željela proširiti svoj mali eko vrt.

Te godine kada se Hazima odlučila baviti poljoprivredom aplicirala je i dobila od zemljoradničke zadruge “Gračanka” automatski plastenik površine 500 m2, a uz vlastitu investiciju u priključke za struju i vodu i temelje za plastenik, sa vlastitom proizvodnjom je počela 2017. godine.
Od tada pa do danas Topčagić proizvodi su postali prepoznatljivi ne samo u Gračanici nego i šire. U cijelom procesu organske proizvodnje povrća sudjeluje cijela porodica.

Zelena salata, mladi luk, krompir i paradajz su dio povrća koje ova porodica proizvede poštujući pravila organske proizvodnje. Porodica Topčagić je poznata i po tome što su za vrijeme pandemije korona virusa podijelili velike količine zelene salate socijalno ugroženim osobama.

Komentari

Komentariši