Jedina žena dimnjačar u BiH: Ima 3 diplome, radi u Vladi (VIDEO)

Prvi dimnjak je očistila sa deset godina, kada je i zavoljela ovaj posao kojim se bavi i danas. Sa samo šest godina Dajana Đurić iz Brčkog je počela sa pomaganjem ocu u dimnjačarskom poslu. Kada se prvi put popela na krov i pogledala svijet iz ptičije perspektive shvatila je da je to posao za nju. Dajana nije ni slutila da će izborom tog posla rušiti predrasude i sterotipe i biti jedina žena dimnjačar u Bosni i Hercegovini.

Dajana je završila Poljoprivrednu i medicinsku školu u Brčkom, zanimanje ekološki tehničar. Također je 2009. godine završila Tehničku školu u Beogradu, zanimanje dimnjačar. S obzirom da je željela objediniti ljubav prema čišćenju dimnjaka ali i prema ekologiji upisala je a potom i diplomirala i magistrirala na Fakultet za ekologiju pri Univerzitetu za poslovne studije.

Dajana je i pripadnica Romske populacije, a trenutnim poslom u Vladi Brčko Distrikta, gdje radi kao službenica za pitanja Roma pri Pedagoškom zavodu Brčko Distrikta, nastoji razviti svijest kod te populacije o važnosti obrazovanja.

I dok su radni dani rezervisani za posao u Vladi, vikendom se Dajana bavi onim što najviše voli- čišćenjem dimnjaka.
Kako bi saznali više o ovoj pozitivnoj i uspješnoj mladoj ženi, koja svojim radom plijeni pažnju ali služi kao primjer mnogima, posjetili smo je u porodičnoj kući u Brčkom.

Komentari

Komentariši