Miris ćaske, mesa, lepina i domaćih pita – 7. ćaskanje na Ljuštaku (VIDEO)

Svako mjesto u BiH ima neke svoje karakteristike koje ga krase i po kojima je poznato. Kada je u pitanju Puračić, to je sigurno tradicionalni vašar, ali posljednjih godina sve više na značaju dobiva i gastro manifestacija pripreme tradicionalnog jela “Puračka ćaska”.
Iako se trebala održati tokom mjeseca aprila, zbog pandemije je prolongirana te je u nedjelju 11. oktobra u Puračiću održana gastro manifestacija pripreme tradicionalnog jela “puračke ćaske”, sedma po redu.

U pripremi ovog puračkog jela nadmetalo se 14 ekipa sastavljenih od članova udruženja građana, predstavnika restorana, turističkih agencija i medija. Ekipe takmičari su ove došli iz Puračića, Devetaka, Lukavca, Banovića, Tuzle, Kalesije, Dervente, Bosanske otoke Srebrenika a bilo je i gostiju iz Zagreba. Među takmičarima ove godine bilo je ekipa i koje su učestvovale po prvi put a među njima je i ekipa tv Tatabrada, dokaz da su bili uspješni jeste taj da su se u Srebrenik vratili sa bronzanom medaljom. Prema riječima predsjednika KUD-a Puračić Hazima Osmanovića, cilj ove manifestacije je očuvati tradicionalne recepture od zaborava i promovirati ih kao mogući gastronomski turistički potencijal.

Puračka ćaska u domaćinstvima ovog kraja tradicionalno se priprema već decenijama. Za tu namjenu se, kako su nam kazale domaćice ovog kraja, najčešće koriste bakreni lonci i zemljane posude.
Obišli smo sve ekipe koje učestvuju na ovogodišnjoj gastro manifestaciji pripreme tradicionalnog jela “puračke ćaske” i provjerili smo kako se oni snalaze sa pravljenjem ovog sada vec tradicionalnog jela, s obzirom da su neki tu prvi put a neki pak sa višegodisnjim iskustvom.
Propratili smo i domacine iz KUD-a Puracic, vrijedne veteranke koje su spremale raznovrsna jela za sve učesnike i goste, a među njima su se našle i lepine, pogace pod sacom, krompiruse, sirnice, razne vste mesa, kao i nekoliko ćaski prethodno pripremljenih koje su sluzile za degustaciju ali i primjer takmičarima…
Da bismo se uvjerili u vjerodostojnost izbora najbolje ćaske, naša kamera je pratila čitav čin uzimanja uzoraka koji su se nosili na dodatno pečenje, kodiranje svakog uzorka tako da niko od takmičara ne zna koji mu je br dodijeljen, a žiri je prilikom degustacije ocjenjivati jela obiljezena brojevima za koje ni oni sami ne znaju kojoj ekipi pripadaju. Ako je izabrano 5 najboljih ćaski, 2 bronzane, 2 srebrene i 1 zlatna. Među najboljim ćaskama se našla i ćaska naše ekipe koja je osvojila bronzanu nagradu. Kao najbolja ćaska proglašena je ćaska ekipe “KOMBAX”.

Komentari

Komentariši