Stara bosanska poslastica koju niko ne može napraviti sam! (VIDEO)

Vazdušasta pjena od šećernih niti koja se u dodiru sa jezikom topi u ustima. Jelo koje se konča na sijelima a ujedno je i vrsta zabave, bar je ranije bila.

Vrijedne bosanske žene, članice KUD-a Puračić pokazale su nam i pred nama pripremile jedno staro bosansko jelo koje je skoro pa otišlo u zaborav.

Ćetenija je tradicionalna bosanska poslastica u obliku konca koja se pravi u zimskom periodu. Stara bosanska jela, ali i poslastice su jedan od zaštitnih znakova naše kulture. Naša zemlja obiluje brojnim zanimljivim jelima i njihovim načinom pripreme.

Ćetenija ima posebnu čar i priču koja se veže za nju.

Muškarci i djevojke bi se okupili u bosanskim kućama kako bi organizovali sijela na kojima će se pripremati ova končana poslastica- ćetenija. Ovaj put to nisu bili mladići i djevojke nego vrijedne žene, članice KUD-a ali je čitav postupak rađen kao i prije.

Za pravljenje ove poslastice potrebni su vam:

  •  Šećer
  •  brašno
  • Limun
  • Voda
  • Malo ulja

Dan prije same pripreme potrebno je ispeći brašno “nasuho” na laganoj vatri kako bi dobilo zlatnu boju, te je potrebno stalno miješanje da ne izgori. Zatim se brašno mora dobro ohladiti.

U drugu posudu stavljate šećer uz dodatak vode i malo limunovog soka na jaku vatru kako bi dobili karameliziranu smjesu. Nakon toga iznosite na hladno mjesto da se ohladi. Ruke nauljite i iz posude podignete ohlađenu šećernu smjesu. A zatim…. pa ostatak pogledajte u videu ispod. Uživajte!

Komentari

Komentariši