Živi sama u kući koju krpi daskama i šperama, a kojoj prijeti urušavanje! (VIDEO)

U Tojšićima kod Kalesije na poziv komšinice otišli smo kako bismo snimili još jednu životnu priču. Sama, u kući od šepera, koja se doslovno raspada živi 60-godišnja Ferida Šmigalović. Bez ikakvih redovnih mjesečnih primanja, sa povremenom jednokratnom pomoći od socijalnog ona preživljava. U ovim zimskim danima, bez zaliha hrane, bez ogrjeva, drva koja ima su palike kako nam rece koje je ljetos skupljala iz obližnje šume i na sebi donosila ali to brzo izgori, bez uglja ali i vode, nju nosi od komšija.

Unatoč svemu ovome, njenim zdravstvenim stanjem i tegobama koje ima s rukom i nogom koje je operisala a koje je i dalje zadaju velike bolove, ugodno smo ostali iznenađeni kako Ferida održava svoju staru trošnu kuću čistom i koliko se trudi oko nje. Iako nije znala da dolazimo, sve je kako kažu na svom mjestu, čisto cakum pakum, a ona nam je rekla da voli da radi i da bi bila još vrjednija samo da nema toliko problema sa nogom koja svakodnevno otičce i doslovno joj ne dozvoljava da se kreće.

U svojoj dotrajaloj kući, kod koje ni temelji ali ni krov nisu stabilni a zidovi pokrpani šperama i daskama, sama živi i svoju brigu vodi. Ona ima samo jednu kćerku koja joj pomaže onako kako i koliko može, a vi dragi naši gledaoci, ukoliko možete znate šta vam je činiti.

Ona bi bila presretna kada bi imala jednu sobu i kupatilo, a koliko je to moguće i je li moguće? Mi bi rado da Feridu ponovo posjetimo i snimimo pozitivnu priču, da je ne gledamo sa suznim očima i očajem na licu, bolesnu i bez nade, mi se nadamo da ćete vi prepoznati i regovati i na ovu tešku priču a mi ćemo vam biti mnogo zahvalni. Kada smo Feridu posjetili nije imala telefon, ali je u džepu na papiriću čuvala svoj broj a kona koja nas je dovela obećala je da će Ferida dobiti i svoj telefon do kraja noći i ispunila je to.

Br. telefona ove vrijedne majke i jeste 062 680 253. Dragi dobri ljudi, hvala Vam. Ja vjerujem u to da mi možemo, sve, samo ako hoćemo. Ajde da uskoro pravimo i pozitivnu priču da napravimo preokret i usrećimo nekoga. Možemo mi to.

Komentari

Komentariši