Jahali smo 3 sata do teferiča! (Video)

Ne ovo nije puko vozanje samo zarad par selfija i vozanja! Ovo je cijela jedna avantura i vožnja od nekoliko sati sa čezama prikopčanim za Malina, izuzetno spremnog i jakog konja vlasnika Samida Mahmutovića.

Pozvan sam na druženje u Gradačac, na 45. Trešnjarevo koje se uz prekide održava preko 50 godina i postalo je prava tradicija druženja, nadmetanja i teferiča na velikoj prostranoj površini u mjestu Vida, neposredno do Gradačačkog jezera Vidara.
Međutim, ova priča nije samo o Trešnjarevu, već i o načinu na koji smo tamo otišli. Sa čezama!
Već  nekoliko godina zaredom Samid ide na tradicionalno druženje gdje obraduje mnoge mališane svojom pojavom i vožnjama za koje mnogi od njih stoje u redu.


Put od nekoliko sati me vratio u neka stara vremena kada je ovaj vid transporta bio uobičajen za veće razdaljine i putovanja, davno prije modernih tehnologija i načina transportovanja.
Ova vožnja čezama ujedno mi je pokazala i jednu drugu stranu i perspektivu drugačijeg načina za upoznavanje novih ljudi koji nisu krili svoje oduševljenje našom pojavom poput malog Malika kojem je Samid priredio pravu vožnju po njegovom komšiluku!

Nakon dvije godine prekida zbog globalnog problema sa kojim smo svi bili suočeni, ovogodišnje trešnjarevo je pokušalo da vrati stari sjaj koji, prema riječima mnogih posjetilaca, još nije potpun kao nekada. Ipak, mnogobrojni posjetioci i veliki broj mališana koji su se nadmetali u malonogometnom turniru kao i tradicionalne igre povlačenja užeta, trčanja u vrećama i penjanja na lipić upotpunili su cjelokupnu atmosferu i sam teferič.

Komentari

Komentariši