“Ko god dođe ovdje ispune mu se želje… Kažu nam ne znate šta imate” (VIDEO)

Sibovac, mjesto koje se nalazi na samom ulazu u Gradačac, kada idemo iz pravca Šamca ili Modriče, poznato je po mnogo čemu. Ovo, nekada ratom devastirano i napušteno selo, danas diše punim plućima i to zahvaljujući svojim mještanima koji su se po završetku rata vratili u rodno mjesto i sve iznova izgradili.

Iako je tokom ratova, kako Drugog svjetskog rata tako i posljednjeg, linija odbrane prolazila i kroz Sibovac, prema riječima mještana jedno mjesto je ipak ostalo netaknuto, a to su Šehitluci, tačnije mjesto gdje su stradali mnogobrojni svatovi sa mladencima.

Naime, prema riječima mještana nekada davno na tom mjestu dogodila se jedna veoma neobična tragedija. Zabranjena ljubav između Mejre i Hamze koji su se željeli kradom vjenčati prekinuli su svatovi Ibrahim age kome je Mejra bila obećana. Na mjestu na kojem su se sukobili i sahranjeni su.

Nedugo zatim je tu izgrađeno posebno turbe za Mejru i Hamzu, a danas služi kako bi mnogi vjernici, kako sa naših prostora tako i šire tu okupljali, ostavljali sadaku pa čak i okupljali iz religioznih osjećanja tražeći olakašanje za sebe i svoju porodicu.

O čemu se zapravo radi pojasnila nam je Sadeta Ćosić iz Sibovca.

Komentari

Komentariši