Oaza mira i tradicije nadomak Banovića (VIDEO)

Etno avlija ”Mačkovac”, nadomak Banovića, svojevrsni je muzej na otvorenom. Divan amabijent, starina, ali i znak pri samom ulazu na kojim je jasno poručeno da su stres i ”sekiranje“ tu zabranjeni. I, zaista, ova avlija odiše tradicijom, a na svakom koraku je moguće vidjeti bosanskohercegovačke motive.

Da je u pitanju tipičan bosanski ambijent ukazuju restaurirane srednjevijekovne zidine bez upotrebe maltera, stare bosanske kuće šeperuše, sa više od 3 hiljade bakarnih, srebrnih, drvenih i keramičkih rukotvorina, ručnih radova domaćica, vezova i više od 1 600 starih knjiga i dokumenata.

Svojevrstan Zavičajni muzej izgrađen je pod vedrim nebom, a sadrži Begovu, Bukinu i Adin-begovu kuću, sa svim pratećim objektima iz nekadašnjih vremena, sa starim namještajem, raznim predmetima i alatima koji su služili za rad u kući i oko nje.

Sve ovdje odiše starinom i tradicijom , a osim 15 zanatlijskih radnji, Avlija se sastoji i od Zavičajnog muzeja, ugostiteljskog objekta, vodenice i Begove sobe, što je doprinijelo tome da više od pola miliona ljudi posjeti ovo historijsko-kulturno nasljeđe u proteklih nekoliko godina.

Iako je formalno osnovana prije 12 godina, vlasnik Etno avlije već duže od dvije decenije radi na pripremi i obogaćivanju ponude. Dobitnici su brojnih nagrada a neke od njih su nagrade za ”Najbolju turističku destinaciju” iz oblasti gastronomije, kao i plaketa za “Drugu najposjećeniju destinaciju u Tuzlanskom kantonu“ za 2017. godinu.

U kompleksu se nalazi i ”Djevojačka soba” koja je svojevrsni muzej i pokazuje tipični izgled jednog domaćinstva u ranijem periodu, bilo u osmanskom, bilo poslije njega na području BiH. Osnovni predmeti koje je jedno takvo domaćinstvo sadržavalo su drvene vitrine, iliti kredenci, ognjište sagrađeno od cigli, kamena i gline, a na kojem se kuhalo i služilo za grijanje, bakreno posuđe, šiš i mlin za kahvu.

Ako još uvijek niste bili, prošetajte sa našom ekipom ovom poznatom Etno avlijom.

* Projekat promocije turističkih potencijala FBiH finansira/sufinansira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši