Pogledajte kako se pravi ćaska, jelo koje je uvršteno na listu nematerijalne kulturne baštine BiH (VIDEO)

Bosanskohercegovačka kuhinja (ili bosanska kuhinja) slična je jelima turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. U njoj se koristi mnogo začina, obično u malim količinama. Većina jela su blaga, kuhana s malo vode.

Bosanskohercegovačka jela i dalje ostaju karakteristična, jer se prenose sa koljena na koljeno, a osnovna karakteristika bosanske kuhinje je polagani način pripremanja jela, bez mnogo žurbe, ali sa mnogo strpljenja, pažnje i ljubavi. Spori način kuhanja danas je jedan od glavnih trendova u svjetskoj gastronomiji. U Bosni i Hercegovini hrana se već stoljećima priprema upravo na taj, spori način. Jedno takvo jelo, pripremaju i članice KUD-a Puračić, a upravo to jelo “Puračka ćaska” uvrštena na Preliminarnu listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Ovo tradicionalno jelo kuha se već godinama u puračkom kraju. Pripravlja se najčešće u bakrenim loncima i zemljanim posudama.

Puračka ćaska

Puračka ćaska prvo je tradicionalno jelo koje je proglašeno nematerijalnim kulturnim blagom BiH. Ovaj laskavi status Ćaska je dobila zahvaljujući, prije svega, angažmanu Kulturno umjetničkog društva iz Puračića.

Kako se priprema ovo preukusno tradicionalno jelo, pogledajte u videu ispod.

* Projekat promocije turističkih potencijala FBiH finansira/sufinansira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši