Članice UG “Behar” Škahovica: Pored humanitarnog rada, prepoznatljive i po ćeteniji (VIDEO)

Važnost očuvanja tradicije i kulturnog naslijeđa je bogatstvo koje se mora čuvati. Koliko je važna tradicija i kako je održati, najbolje znaju žene iz Škahovice u Gračanici.

Mala zajednica koja se prije 6 godine povezala s ciljem očuvanja tradicije, prenošenja znanja mlađim generacijama, ali i pomaganjem drugima. Radi se o skupini žena iz UG ”Behar”, koje uz tradicionalnu hranu, sokove i razne ručne radove pokazuju bogatstvo, koje su generacije žena s ovih krajeva prenosile jedna na drugu.
Članice Udruženja su se prvenstveno ujedinile u misiji da pomažu svojim sugrađanima, ali i izbjeglicama, napuštenoj djeci i svima onima kojima je pomoć potrebna.

Udruženje broji oko 70 članica, a svaka od njih voljna je prenijeti svoje znanje i iskustvo. Svoje proizvode promoviraju na brojnim sajmovima i sličnim događajima.

Domaći kolači, sokovi od voća i to po tradicionalnoj recepturi, zatim pripravci od raznog ljekovitog bilja, mehlemi, kao i proizvodi iz plasteničke proizvodnje, pčelarstvo i sl., samo su dio njihovih ponuda.

Kreativnost ovih žena nije samo u spremanju tradicionalnih jela, njihove vrijedne ruke rade čarobne stvari. Ipak pored brojnih aktivnosti, najznačajnije su im one humanitarnog karaktera.

Zahvaljujući svom zalaganju i trudu, ove vrijedne članice Udruženja imaju šansu predstaviti našu zemlju u Turskoj.

Priču detaljnije pogledajte u videu ispod.

*Projekat promocije turističkih potencijala FBiH finansira/sufinansira Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši