“Ovdje nam je kafa najslađa” (VIDEO)

Podnevskom kaficom i ugodnim razgovorom vrijedne žene iz Šerića započinju svoje sedmično druženje. Već pri ispijanju prve šoljice kafe, u ruke uzimaju igle, pletiva i započinju sa onim što najviše vole – vez, heklanje, pletenje ali brojne druge radove. Spojila ih je kažu ljubav prema tradiciji ali i KUD “Modrački mornari” koji im je omogućio da osnuju sekciju Žene za tradiciju Amanet.

Sekcija KUD-a Modrački mornari Šerići “Žene za tradiciju” je nastala u novembru 2015. godine. Ideja za osnivanje sekcije je podržana od strane Fondacije tuzlanske zajednice u saradnji sa Općinom Živinice, kaže Sanela Čičkušić, predsjednica Sekcije. Osnovana je u cilju da očuvaju stare zanate i tradicionalnu kuhinju, te rad na sebi, osnaživanju žena u zajednici kako bi na taj način doprinijele sebi i svojoj zajednici.

“Naš cilj je bio da se žene iz naše sredine pokrenu i učine nešto za sebe, svoju djecu i svoju zajednicu. Znanje starijih žena o starim zanatima (vezovi, heklanje, pletenje, šivanje, keranje, tkanje, stara kuhinja) prenosimo na mlađe generacije kako se tradicija nebi ugasila”, ističe Čičkušić.

UŽ Amant- ručni radovi

Od tada je i sve počelo- rekonstrukcijom narodnih nošnji ali i izradom drugih rukotvorina, žene udruženja Amanet sa 7 godina svog postojanja uspjele su ne samo sačuvati tradiciju, nego je promovisati i na najljepši način predstaviti i mlađim generacijama. Tradcija, mašina, konci, vez su stvari koje su odavno većina žena ispustile iz ruku, ali one nisu. Poučene starijim ženama ove vrijedne hanume njeguju tradiciju.

U sekciji se šiju i izrađuju sve vrste pletiva, heklanja, vezova na prirodnim materijalima. Od tradicionalnih vezova i nošnji do modernih odjevnih predmeta sa različitim motivima. Tu su i suveniri od drveta.

Predsjednica udruženja Sanela Čičkušić kaže da su njihova druženja jedinstvena, jer se svim članicama Amaneta čuvanje tradicije uvukla pod kožu.

Priču detaljnije pogledajte u videu ispod.

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Komentari

Komentariši