Renovirala staru kuću u kojoj je odrasla: U kući predmeti stari preko 100 godina (VIDEO)

Bosanske kuće, onakve kakve su nekada izgledale rijetko gdje danas možemo vidjeti. Ukoliko ih u prolazu i vidimo, te kuće su u ruševnom stanju. Jedna od rijetkih koja je odlučila da ne prepusti porodičnu kuću zubu zaborava je i Mejra Mujić iz Orahovice.

Njena porodična kuća je tipična bosanska kuća na jedan sprat.  Građena je od ćerpića (na suncu sušene cigle od ilovače, u koju se pomiješa nešto pljeve) i drvo.

Što se tiče same konstrukcije ovakvih kuća, zidovi su u prizemnom spratu obično vrlo masivni s jakim temeljom od kamena, a

krov je drveni, dok se po krovu nalazila opeka. Svi su zidovi izvana i iznutra okrečeni. Na samom ulazu u  kuću nalazio se prostrani hodnik.

O svemu ovom Mejra je vodila računa prilikom rekonstrukcije porodične kuće. Kuća u kojoj je sa braćom i sestrama provela sretno i bezbrižno djetinjstvo, nakon smrti roditelja godinama je bila u ruševinama. Vođene željom da povrate uspomene iz tog kako kažu sretnog, ali teškog djetinjstva, Mejra je sa svojim sestrama odlučila kuću restaurirati.

Šta smo sve uspjeli vidjeti prilikom posjete Orahovici pogledajte u videu ispod.

* Projekat promocije turističkih potencijala FBiH finansira/sufinansirOva publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.a Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

.

Komentari

Komentariši