Prave najpoznatiju halvu od 1964. (VIDEO)

Najstarija čaršija u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine Puračić pored tradicionalnog vašara i puračke ćaske prepoznatljiva je i po bijeloj tahan-halvi koju generacijama unazad pravi porodica Begić.

Samir Begić iz Puračića treća je generacija slastičara u svojoj porodici. Posao sa halvama i drugim slasticama najprije je započeo Samirov otac,  koji se školovao za slastičara. Nakon završene škole i šegrtovanja, 1964. godine Samirov otac je otvorio radnju u Puračiću.  Djed, iako po profesiji nije slastičar, također je bio uključen u poslove.  Zadnjih godina, posao je preuzeo Samir. Još od malih nogu Samir se interesirao za pripremu slastica. Najprije je pomagao ocu u pripremi a potom a 14 godina počeo samostalno praviti puračku halvu. Danas u toj radnji koju je otvorio njegov otac, Samir nastavlja porodičnu tradiciju i kako kaže ima duplo veći teret jer mora održati kvalitet i opravdati naziv Puračić halve.

Njihova halva je prepoznatljiva širom Bosne i Hercegovine, a Puračić je kao mjesto uz vašar i ćasku  postao prepoznatljiv i po halvi porodice Begić

Tahan halva kojom su osvojil srca i nepca mnogih pravi se po strogo čuvanom tradicionalnom receptu. No, pored tahan-halve tu su i čuvene ciglice, bijela halva, razne lizalice i slastice za djecu. Kada je u pitanju tahan-halva Samir kaže kako je prave sa kvalitetnim uljem od susama, odnosno tahina, ona se može svrstati među najzdravije slatkiše.  Ona je i najprodavaniji proizvod. Nekada se dobro prodavala i bijela tvrda halva, ali je posljednjih godina potiskuje bijela, mehka. Posljednji novitet je crna halva s orasima.

Samir kaže kako im pored slastičarnice u Puračiću, dodatnu zaradu obezbijede vašeri. Vrijeme pandemije u kojem nije bilo vašera, bilo je itekako teško za porodicu Begić, ali ipak kako kažu, uprkos svemu, kupci prepoznaju njihov kvalitet te su se mnogi odlučili da po najpoznatiju halvu dođu u Puračić u njihovu radnju “Bosfor”.

Vašeri za porodicu Begić imaju poseban značaj, naročito vašar u Puračiću. Od maja do septembra, Begići sa svojom ekipom vrijeme provodi na sajmovima i vašerima širom BiH. Najveće mu je priznanje za rad kada godinama iste mušterije dolaze za njegovu tezgu ili maksuz dođu u Puračić.

I naša ekipa je odlučila da posjeti porodicu Begić i sazna nešto više o najpoznatijoj halvi sa našeg područja.

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši