Šta reći, i ovo je BIH! – Otkrivamo skrivenu pećinu Kućaru! (VIDEO)

Općina Kladanj obiluje poznatim turističkim destinacijama koje domaćim i stranim turistima pružaju priliku da osjete dah prirode. Područje općine Kladanj upravo je zbog toga proglašeno za vazdušnu banju. Pored svima poznatog kompleksa Muške vode, Kladanj ima još mnogo prirodnih ljepota, doduše manje poznatih ali jednako važnih i lijepih.

Danas vas vodimo kroz jednu priču u kojoj otkrivamo skrivene ljepote kako prirodnih tako i ljudskih ljepota, doduše pomalo zaboravljenih i prepuštenih zubu vremena.

Nalazimo se ponovo u nama poznatom mjestu Goletićima kod Kladnja, a naši današnji domaćini Fuad i Muhamed su odlučili da nas provedu i približe nam ljepote i znamenitosti ovoga malenoga ali veoma bogatog kraja.

Odlučili smo da pronađemo skirvenu pećinu “Kućaru”, koja je svoj naziv dobila, kako nam rekoše po tome što svojom veličinom podsjeća na kuću. Pećina “Kućara” se nalazi na području naseljenog mjesta Goletići. Od samog mjesta je udaljena oko 700m. Pećina „ Kućara” kao i špilja u Tarevu koja je kao i Bebravska bogata stalagmitima i stalaktitima neprocjenjive je ljepote i vrijednosti upravo zbog tih pećinskih ukrasa različitog oblika od loptastih, valjkastih, prizmatičnih, nepravilnih te od onih veoma malih dimenzija koji su se tek počeli formirati, pa do krupnih veoma koji su itekako zanimljivi posjetiocima/turistima. Ipak za razliku od Bebravske nije dovoljno istražena.

Posebno bogatstvo pećine čini izvorska voda odnosno pećinski potok koji čini posebnu atrakciju. Na samom početku pećine nalazi se uski prolaz, ali nakon toga moguće je uspravno hodati pećinom sve dok ne naiđete na mala jezerca.

Prilikom većih padavina u ovu pećinu nije moguć ulazak zbog pješčanih nanosa koji se talože na samom ulazu. Prema tvrdnjama starijeg stanovništva vjeruje se da iznad sela Goletići ispod krša postoji provalija koja je po vjerovanju povezana sa ovom pećinom. Prema riječima nekih koji su bili u pećini kažu da je izuzetno bogata pećinskim nakitom te da postoji unutar određena akumulacija u vidu malog jezera.

Da bi posjetili ovu skrivenu ljepotu Kladnja morate biti adekvatno odjeveni. Iako naša ekipa nije imal navedeno uspjela da snimi bar dio ove skrivene ljepote, a kako je izgledao obilazak pećine pogledajte u videu ispod.

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši