Hajr česma koja prkosi vremenu: Izgrađena za vrijeme rata (VIDEO)

Voda je prirodno bogatsvo čije vrijednosti smo svjesni tek kada je nemamo ili kada do nje teško dolazimo.

Bosna i Hercegovina je prepuna hajr česama, koje su se na našim prostorima pojavile u vrijeme Osmanskog carstva. Bile su namijenjene putniku namjerniku da zastane, odmori se, napije se svježe i hladne vode, te nastavi dalje svoj put.

Obično su ih izgrađivali ljudi koji su na vlastitim primjerima osjetili nedostatak vode, ali i željeli učiniti neki hajr na ovom svijetu, neko dobro koje će koristiti drugima. Jedan od njih bio je i Ahmet Tursunović iz Brničana, kojem se za vrijeme rata pružila prilika da sagradi hajr česmu u blizini porodične kuće. U znak sjećanja na svoje roditelje Ahmet je ovu hajr česmu nazvao Avdina i Ajšina voda, a malo je onih koji nisu čuli za ovu vodu.

Nakon Ahmetove smrti brigu o hajr česmi je preuzeo njegov sin Abedin. Česma je nedavno obnovljena od strane Omladinskog udruženja “Radost” iz Srebrenika.

Ukoliko se ovih dana uputite regionalnim putem preko Orahovice prema Gračanici obavezno se zaustavite kod Avdine i Ajšine vode. Razlog više za zaustavljanje su i rezultati Zavod za javno zdravsto TK koji pokazuju da je voda sa ove javne česme higijenski ispravna i pitka.

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši