Nacionalni spomenik: Davne 1666. godine izgrađena džamija u Ćojluku (VIDEO)

Ispod srednjovjekovnog grada Srebrenika nalazi se naselje Ćojluk sa jednim od najstarijih nacionalnih spomenika na našim prostorima – Ćojlučkom džamijom.

Riječ je o jednom od najstarijih sakralnih objekata čija povijest postojanja seže do 1666 godine, koja se prema pojedinim dokumentima smatra godinom izgradnje.

Na jugoistočnom zidu džamije postavljena je ploča na kojoj, osim godine popravke -1971, uklesana 1666. godina označava godinu gradnje džamije. Prema iskazu starijih mještana Ćojluka, ta ploča je prepis sa ranijeg tariha, odnosno  natpisa isklesanog u kamenu koji je, prema tim iskazima, zakopan upravo ispod njega, u haremu džamije prilikom te popravke.

Kako bismo saznali više o ovom historijski značajnom spomeniku za grad Srebrenik posjetili smo Ćojluk. Tadašnji imam u džematu Ćojluk Hazim ef Hodžić nam je rekao više o Ćojlučkoj džamiji.

Stara džamija u Ćojluku

Stara džamija je više puta renovirana, a za njenu obnovu ali i održavanje prostorija džamije, kao i harema brinu se pojedini mještani Ćojluka.

Zadnja obnova džamije je bila najzahtjevnija, s obzirom da materijal za džamiju iz 17 stoljeća nije lako pronaći.

Ukoliko do sada niste posjetili Staru ćojlučku džamiju koja se nalazi pod zidnima srebreničke Gradine, sada je vrijeme da se zaputite u Ćojluk i uživate u jednom od najljepših kulturnih nasljeđa na području Srebrenika.

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši