Već 17 godina prave najpoznatiju gračaničku halvu (VIDEO)

Nema vašara bez bijele i tahan halve, orašnica, šećerne vate i drugih slastica, a ni slastica i halvi bez vašara. Iako se halve tokom cijele godine mogu kupiti u marketima, one sa vašara imaju posebnu draž.

Mi smo se odlučili uputiti prema Gračanici i porodici Salkić, koja se već 15 godina bavi proizvodnjom halve, a rijetki su oni koji ne znaju za Gračanićku halvu Salkić.

Proizvode tradicionalne domaće poslastice poput orašnica, ciglica, lizala, raznih vrsta bombona, tahan i bijele halve.
Riječ je o starim proizvodima koji su traženi na ovim našim prostorima. Mi hodamo po cijeloj BiH po skupovima, sajmovima, vašerima”, priča Salikć i dodaje da potrebne sastojke za slastice nabavlja u BiH. Glavni sastojak dobre tahan halve je tahin odnosno susam namaz.

Nadis Salkić se proizvodnjom halve bavi već duži niz godina. U svemu tome pomoć mu pružaju supruga i djeca, ali i brat i njegova porodica. Riječ je kako on kaže o porodičnom poslu u kojem svi uživaju, a najviše vole sajmove i vašare. Kupci ih odmah prepoznaju jer kako kažu njihova halva je prepoznatljiva u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Kako su krenuli sa svim i koja je njihova tajna otkrijte u videu ispod.

Detaljnije na linku: https://youtu.be/Dfsxt73s6vQ

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši