Najmističnije mjesto u BiH: Kamene kugle u Zavidovićima (VIDEO)

Zavidovići kao mlad grad su poznati kao grad drveta. Ipak pored toga, Zavidovići se mogu pohvaliti i srednjovjekovnim manastirima, industrijskim muzejom Krivaje, endemski vrstama životinja, ali i misterioznim kamenim kuglama.

Iako poznati po drvetu, Zavidovići imaju značajan turistički potencijal prirodnog i kulturnog naslijeđa. Tu su Park prirode Tajan, nekoliko spomenika kulture, stećci i kamene kugle.

Ako se naša država može pohvaliti nečim što se može rijetko gdje pronaći u svijetu, onda bi to svakako bile kamene kugle u Zavidovićima.

Ovo najveće nalazište kamenih kugli u Evropi, je bez dileme i najmisterioznije mjesto u čitavoj zemlji, s obzirom na to da niko sa sigurnošću ne može da kaže, kako su ove kugle savršeno preciznog oblika, koje izgledaju kao da ih je neko nacrtao, dospjele na ovo mjesto.

Do sada ih je pronađeno oko 60, od kojih je 11 sačuvano u odličnom stanju. Mnoge kugle su pomjeranjem polomljene.

Iako nema tačnog odgovora, postoji nekoliko teorija o tome kako su ove kugle nastale.

Prema riječima našeg sagovornika Nedžada Ikanovića, promotera parka Kamene kugle u Zavidovićima, po sjećanju njegovog dede, negdje prije 80 godina, jedno večer pala je velika količina kiše na ovom području u kratkom vremenskom roku, što je dovelo do promjene toka potoka i formiranja jednog jezero iz kojeg su se naprosto na površinu izbacile kamene kugle duž potoka.

Kako su nastale i koliko dugo su bile pod zemljom zauvijek će ostati misterija. Prema riječima vlasnika ovog parka, Nedžada Ikanovića bez obzira na njihov misteriozni nastanak, kamene kugle su već pokazale pozitivan uticaj na zdravlje čovjeka. Prema riječima mještana, na ovom prostoru gotovo da nema teških bolesti, a narod je prilično zdrav i dugovječan. Prema tvrdnjama mještana tu su dolazili ljudi, teško hodajući, a potom izlazili iz njega, osjećajući se mnogo bolje.

Fenomen misterioznih kugli je veoma rijedak u svijetu. Pored u Bosni i Hercegovini, kamene kugle se mogu pronaći i u Kostarici i Meksiku.

Nedžad Ikanović je bio je domaćin brojnim grupama turista koji su zbog kamenih kugli dolazili iz raznih dijelova svijeta. Na ovaj način promoviše ovaj fenomen i turističku atrakciju, a kako je sve počelo pogledajte u nastavku.

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši