Napustio gradsku buku i došao na selo da se bavi turizmom (VIDEO)

Lukomir je poznat po tome što je najzabačenije selo u Bosni i Hercegovini. U svom pohodu na Lukomir, jednom od posljednjih pravih bosanskih sela, smještaj smo pronašli kod lokalne porodice Masleša. Narsid Masleša sa porodicom u Lukomiru ima pansion u kojem gosti i turisti mogu prenoćiti ali i uživati u domaćoj tradicionalnoj hrani.

U vrijeme pandemije, Lukomir je posjetilo manje stranih turista, ali zato domaćih nije manjkalo.  U Lukomiru se već nekoliko godina živi sezonski. Od maja do oktobra seljani se bave zemljoradnjom i stočarstvom, a zimi se spuštaju sa planine, jer se tada selu ne može pristupiti zbog višemetarskih nanosa snijega. 

Iako je nekada samo vikende provodio u Lukomiru, danas Narsid ima registrovani ugostiteljski objekat u kojem vrijeme provodi sve do većih snježnih nanosa.

Lukomir

Uz kafu i prave bosanske spcijalitete započesmo druženje sa našim domaćinom Narsidom, te ne mogodosmo a da ne saznamo više o ovom domaćini ali i porodičnom poslu kojim se cijela porodica bavi već 9 godina.

Svjež i čist zrak, ljubazni domaćini i prekrasan smještaj, ali i netaknuta priroda svakako su razlog zbog kojeg bi svi trebali posjetiti Lukomir. Stoga ako se u nekom narednom periodu uputite u ovo selo na obroncima olimpijske ljepotice Bjelašnice, obavezno stvratite u Ljetnu baštu kod domaćina Narsida i vjerujte nam na riječ nećete se pokajati. 

Do vaše posjete Lukomiru uživajte u priči koju je za vas snimila ekipa Tatabrada.tv 

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine 

Komentari

Komentariši