Na mjestu kuće u kojoj je rođen prvi stanovnik Srebrenika napravljen šadrvan (VIDEO)

Svi putnici namjernici, slučajni prolaznici ali i građani Srebrenika već neko vrijeme su u prilici odmoriti se i uživati u prelijepom šadrvanu uz zvuke vode.

Humanim gestom poznatog privrednika iz Srebrenika i jednog od staničara, odnosno prvih mještana grada Srebrenika, Sulejmana Hercegovca poznatijeg kao Suljo Herceg, Srebrenik je dobio malu oazu za odmaranje u centru grada.

Šadrvan i česma naziva “Hilmin bunar” nalaze se na mjestu gdje je nekada bilo imanje djeda Sulje Hercega. Stara vlast je kuću srušila i na tome mjestu napravila gradsku kafanu, dok je na mjestu bunara postavljena bista narodnom heroju Ivanu Markoviću Ircu. Bista je premještena, a na mjestu nekadašnjeg bunara, koji je u to vrijeme bio i jedini otvoreni bunar, napravljena je česma i fontana. Prema riječima Sulje Hercega radi se o dugogodišnjoj ideji koja je napokon realizovana. Govoreći o ovom projektu privrednik nije mogao a da se ne prisjeti svog djetinjstva

Izgradnjom fontane i česme, poznati privrednik je želio ostaviti nešto iza sebe što će biti od koristi drugima i mladim a bome i onim nešto starijim.

Prema riječima Hercegovca, mnogo je projekata i planova u narednom periodu, a cilj svima je jedan sačuvati i baštiniti tradiciju grada.

Srebrenik je humanim gestom od gospodina Hercegovca dobio jedan djeli u gradu za odmor, u kojem se svi građani ali i prolaznici mogu odmoriti i osvježiti kako bi nastavili dalje u neke svoje pobjede.  

Detaljnije na linku: https://youtu.be/HaQZma1agiQ

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši