Mina sa Lukomira pravi pitu zeljanicu onako kako su to radile naše majke (VIDEO)

Vjerujemo da ne postoji osoba koja ne voli pravu pravcatu bosansku pitu, pripremljenu sa mnogu ljubavi i vještine. Bilo da je riječ o bureku, sirnici, maslanici i sl. svi koji su jednom probali naše tradiocianalne bosanske pite, oduševili su se. I domaći ali i stranci koji posjete jedino posljednje bosansko selo Lukomir, dobiju posebsn ugođaj. Pored ljepote starog bosanskog sela i svježćeg zraka, imaju priliku uživati i u bogatoj gastro ponudi za koju se pobrinula porodica Masleša, tačnije domaćica Mina koja priprema bosanske pite na stari tradicionalan način.

Tradicija spravljanja domaćih pita u jednom od najstarijih i posljednih očuvanih bosanskih sela je itekako posebna. Stoga smo se odlučili da vrijeme u Lukomiru iskoristimo kako bi saznali i usvojili nešto novo. Tradicionalna bosanska jela ma koliko se činila jednostavna, zahtjevna su za pripremiti. Naša domaćica Mina Masleša koja je cijeli svoj život provela u Lukomiru odlučila je za našu ekipu pripremiti jednu pravu bosansku pitu sa svim domaćim sastojcima.

Uz pripremu pite uz koju smo svi uživali još od malih nogu, neizbježan je bio i razgovor o djetinjstvu, ali običajima i odrastanju u jednom od najstarijih bosanskih sela. Uspjeli smo saznati da su se nekad pite pravile sa cijelim neoguljenim krompirom, ali da se pripremanje jufke za pite nije bitno razlikovalo. A šta nam je to domaćica Mina ispričala uz pripremanje divne preukusne zeljanice,. saznajte u videu ispod.

Detaljnije na linku: https://youtu.be/Kz622BcfQ34

* Ova publikacija je nastala uz finansijsku podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost/naziv provedbenih partnera/autora i ne odražava nužno stav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. 

Komentari

Komentariši